Γυναίκα

9 κόλπα από το στρατό για να οργανώσεις τη βαλίτσα σου πριν το ταξίδι

9 κόλπα από το στρατό για να οργανώσεις τη βαλίτσα σου πριν το ταξίδι

To να φτιάχνεις βαλίτσα είναι μια από τις χειρότερες και σίγουρα πιο βαρετές διαδικασίες

A-
A+
27/07/2018 | 11:14

To να φτιάχνεις βαλίτσα είναι μια από τις χειρότερες και σίγουρα πιο βαρετές διαδικασίες όταν πρόκειται να ταξιδέψεις. Πράγματα που σίγουρα θα χρειαστείς στο ταξίδι σου, πράγματα που ενδεχομένως θα χρειαστείς και πράγματα που νομίζεις πως θα χρειαστείς κάνουν τη διαδικασία του πακεταρίσματος σχεδόν επίπονη.

Ξέρεις όμως πως κάποιες ομάδες ανθρώπων έχουν μετατρέψει τη διαδικασία αυτή σχεδόν σε επιστήμη;

Οι στρατιωτικοί και οι πεζοναύτες, οι πιλότοι και οι ναυτικοί έχουν master στο να τακτοποιούν βαλίτσα, με μεγάλη μάλιστα ταχύτητα. Σου παρουσιάζουμε λοιπόν συμβουλές από τις δυο πρώτες ομάδες ώστε να είσαι πάντοτε ετοιμοπόλεμος πριν από κάθε ταξίδι.

Πώς να φτιάξεις σωστά τη βαλίτσα σου

 

Για αρχή βρες μια μεγάλη επιφάνεια

Γνωρίζεις ποιο είναι το βασικό μυστικό χάρη στο οποίο οι στρατιωτικοί είναι τόσο καλοί στο να φτιάχνουν βαλίτσα; Εξασκούνται σε αυτό διαρκώς. Περίεργο ε; Κι όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πακετάρουν, ξεπακετάρουν και αρχίζουν πάλι από την αρχή, λίγες μάλιστα στιγμές πριν αναχωρήσουν για κάπου. Η διαδικασία αυτή σίγουρα σε κάνει καλύτερο στο να τοποθετείς τα σωστά πράγματα με τη σειρά που πρέπει, αλλά σε βοηθά να θυμηθείς και σε ποιο ακριβώς σημείο τα έβαλες, ώστε να τα βρεις αμέσως μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Βρες λοιπόν ένα μέρος (μπορεί να είναι το κρεβάτι σου ή το τραπέζι της κουζίνας ή ακόμη και το δάπεδο από το γκαράζ) όπου μπορείς να απλώσεις όλα τα πράγματα που έχεις στο μυαλό σου πως θα χρειαστείς και ξεκίνα να τα βάζεις τακτοποιημένα στη βαλίτσα σου.

Με ανάποδη σειρά

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει άκρως λειτουργική μια βαλίτσα είναι να τοποθετήσεις σε αυτήν τα αντικείμενα με αντίστροφη σειρά από αυτή που θα τα χρειαστείς. Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μπουν σε αυτή είναι τα τελευταία που θα χρησιμοποιήσεις: Οι πυτζάμες που θα βάλεις το βράδυ, αμέσως μόλις φτάσεις στον προορισμό είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει είσοδο στη βαλίτσα και η τρίτη σου επιλογή σε παντελόνι αυτή που θα μπει πρώτη.

Προσοχή στο βάρος

Ειδικά αν πρόκειται να κουβαλήσεις ένα σακίδιο πλάτης. Τα πιο βαριά αντικείμενα ιδανικό είναι να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη σπονδυλική στήλη, ώστε το βάρος να «κεντραριστεί» και όχι για παράδειγμα να σε τραβά προς τα πίσω ή προς κάποια κατεύθυνση. Αυτό καθιστά πιο εύκολη τη μεταφορά. Κάνε το ίδιο και με τη βαλίτσα σου: Χώρισέ τη σε 3 μέρη – Το κάτω μέρος θα πρέπει να έχει μέτριο βάρος, το μεσαίο τα αντικείμενα που ζυγίζουν περισσότερο και το πάνω εντελώς ελαφρύ.

Παίξε Tetris

​Αφού λοιπόν τακτοποιήσεις τα θέματα με το βάρος των πραγμάτων σου, φρόντισε να τους δώσεις εκείνο το σχήμα που τα κάνει να χωρέσουν ομοιόμορφα στη βαλίτσα. Αυτό ισχύει κυρίως για ρούχα που πρέπει να διπλώσεις κατάλληλα για να πιάσουν όσο το δυνατό μικρότερο χώρο. Όσον αφορά τα πιο ογκώδη από αυτά (πχ μπουφάν) το κόλπο είναι να τα κάνεις «ρολό» αντί να τα διπλώσεις. Tip: Χρησιμοποίησε ένα σπάγκο ή ένα κορδόνι για να διατηρήσεις το κυλινδρικό σχήμα.

Όπως θα έχτιζες ένα τείχος

Ένας άλλος τρόπος για να κάνεις εικόνα το πως θέλεις να μοιάζει η βαλίτσα σου για να είναι σωστά τακτοποιημένη είναι να χρησιμοποιήσεις τα περιεχόμενά της με τέτοιο τρόπο σαν να πρόκειται να είναι τούβλα με τα οποία θα χτίσεις έναν τοίχο. Τα παπούτσια και τα μικρά τσαντάκια λειτουργούν σαν τούβλα και τα ρούχα σαν την κολλητική ουσία ανάμεσά τους. Έτσι θα φτιάξεις μια βαλίτσα το περιεχόμενο της οποίας είναι σταθερό και λιγότερο επιρρεπές σε μετατόπισης κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου ταξιδιού.

Όταν έχεις αμφιβολίες, πάρε περισσότερες κάλτσες

Συνήθως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών περπατάς πολύ περισσότερο από ότι στην καθημερινότητά σου. Έτσι είναι δεδομένο πως θα χρειαστείς μερικά ζευγάρια κάλτσες παραπάνω. Πέρα από το καθαρά πρακτικό του θέματος ωστόσο καθώς μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά στη βαλίτσα και να της δώσουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Γέμισε τη βαλίτσα σου με άλλες τσάντες

Στο πλαίσιο της οργάνωσης των αντικειμένων που θα γεμίσουν τη βαλίτσα σου, μπορείς να οργανώσεις κάποια μικρά κυρίως πράγματα τοποθετώντας τα σε μικρότερες τσάντες και τσαντάκια. Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις σε ένα τσαντάκι τους φορτιστές των ηλεκτρονικών σου συσκευών, σε ένα άλλο τα είδη προσωπικής υγιεινής κ.ο.κ. Φρόντισε να τοποθετήσεις στο πάνω μέρος κάτι που ενδεχομένως να χρειαστείς άμεσα, όπως ας πούμε έναν φάκελο με έγγραφα.

Πάρε μόνο όσα θα χρειαστείς

Να είσαι αμείλικτος όσον αφορά πράγματα που «μπορεί» να χρειαστείς. Εν ανάγκη άφησέ τα έξω σε μια πρώτη φάση και αν χωρούν στρίμωξέ τα κάπου στο πλάι, κυρίως για να καλύψεις τυχόν κενά.

Πάρε τη σωστή βαλίτσα

Οι στρατιωτικοί είναι πολύ πιστοί στον εξοπλισμό που κουβαλούν γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη που εμπιστεύονται πράγματα που έχουν χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά. Αυτό ισχύει και για τις τσάντες που μεταφέρουν τα πράγματά τους. Η συμβουλή που δίνουν λοιπόν είναι να έχεις μια βαλίτσα που θα σου επιτρέπει να κινηθείς γρήγορα και ευέλικτα και να έχει σχετικά μικρό μέγεθος. Κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει να κερδίσεις αρκετό χρόνο.

Πηγή: askmen