Κρήτη

Δυναμική αύξηση καταγράφουν οι κρατήσεις στα αγροτουριστικά καταλύματα

Δυναμική αύξηση καταγράφουν οι κρατήσεις στα αγροτουριστικά καταλύματα

Αναζητούν βιωματικές εμπειρίες στις διακοπές τους και στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

A-
A+
16/03/2018 | 11:35

Θετικά είναι τα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο στην Κρήτη, όσον αφορά τα αγροτουριστικά καταλύματα του νησιού, τα οποία καταγράφουν δυναμική ζήτηση από επισκέπτες του εξωτερικού.

Η ροή των κρατήσεων συνεχίζεται με ιδιαίτερη δυναμική και οι πρώτοι επισκέπτες κάνουν ήδη τις διακοπές τους ενώ η κίνηση αυξάνεται τις ημέρες του Πάσχα με την εικόνα να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα καλή, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια σεζόν με προοπτικές.

Η στροφή στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού εξελίσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, αφού παραδοσιακά καταλύματα και ξενώνες προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν στις διακοπές τους κάτι διαφορετικό πέραν του γνωστού μοντέλου του ήλιου και της θάλασσας. Αναζητούν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία και βιωματικά να γνωρίσουν τον τουριστικό προορισμό που επέλεξαν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των ντόπιων, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη λαογραφία και τον πολιτισμό.

Η επιλογή τους είναι πολύ συνειδητοποιημένη με την έννοια ότι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες, όπως τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη, αναζητούν τη διαφορετικότητα, αναζητούν να ζήσουν βιωματικές εμπειρίες σε καταλύματα που βρίσκονται στην ύπαιθρο, με σκοπό να γνωρίσουν και να περιπλανηθούν στη φύση, να μάθουν για τον πολιτισμό του τόπου, να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους. Η ίδια προσθέτει ότι η Κρήτη ειδικότερα, είναι μια προικισμένη περιοχή που μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες της και μάλιστα όλους τους μήνες του χρόνου.

Ο λεγόμενος αγροτουρισμός προσφέρει αυτού του είδους τις διακοπές συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προβολή και γνωριμία του επισκέπτη με τα προϊόντα του τόπου μας στο εξωτερικό, με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Οι επισκέπτες που έρχονται κοντά με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν οι αγροτουριστικές μονάδες και γίνονται οι καλύτεροι «διαφημιστές» του τόπου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών στα αγροτουριστικά καταλύματα είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες ενώ και όσοι έρχονται για πρώτη φορά έχουν πληροφορηθεί για τον προορισμό από ανθρώπους που έχουν ήδη επισκεφτεί.

Το φυσικό περιβάλλον, η κρητική φιλοξενία, η γαστρονομία του νησιού, η επαφή των τουριστών με τους ντόπιους και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικά δρώμενα και οι εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου αποτελούν πλέον τα σημαντικότερα κίνητρα για την επιλογή του τόπου-προορισμού.

Οι νέες τάσεις των επισκεπτών που διαφαίνονται φανερώνουν μια στροφή από τον μαζικό τουρισμό σε τουρισμό συμμετοχικό, επιλεκτικό, με σεβασμό στον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον.

Γι’ αυτό και αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού σκοπό έχει την προαγωγή της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του νησιού.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, αν και εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες νομοθέτησης του κλάδου του αγροτουρισμού, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και δέκα περίπου χρόνια, το τοπίο για τον ελληνικό τουρισμό θα αλλάξει σημαντικά, βαδίζοντας πάντα σε καλύτερα επίπεδα, αφού θα δίνεται πλέον έμφαση στην ποιότητα προβάλλοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της χώρας, που εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες από το φυσικό της περιβάλλον, την κουζίνα της, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Αναλυτικά,

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες που επιλέγουν να κάνουν αγροτουρισμό στην Κρήτη. Τα καταλύματα σε κάθε γωνιά της κρητικής υπαίθρου πολλαπλασιάζονται με ανθρώπους που αγαπούν τη φύση να προσφέρουν στους τουρίστες μοναδικές εμπειρίες, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για τον τουρίστα που προτιμά αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Η επιστροφή στη φύση, η ενασχόληση με το χωράφι, η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, αλλά και οι δραστηριότητες που γίνονται μέσα σε αυτή σε συνδυασμό με την ντόπια κουζίνα, την παράδοση, την λαογραφία και τον πολιτισμό είναι το σύγχρονο πακέτο διακοπών, το οποίο επιλέγουν οι επισκέπτες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η Κρήτη φαντάζει ένας ιδανικός προορισμός για τους τουρίστες, αφού τους δίδεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να γνωρίσουν τον τόπο από μια διαφορετική οπτική γωνία, που ξεφεύγει από το γνωστό μοντέλο των τελευταίων πολλών ετών που έχει να κάνει με την «ήλιο και την θάλασσα».

Οι άνθρωποι που επιλέγουν τον αγροτουρισμό για τις διακοπές τους είναι επισκέπτες επιλεκτικοί και συνειδητοποιημένοι, γνωρίζουν τι θέλουν και επιλέγουν όχι με βάση την τιμή αλλά με βάση την ποιότητα του προσφερόμενου προορισμού.

Ωστόσο, η στροφή σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι διάχυτη για αυτό και στην περίοδο της κρίσης είναι πολλοί οι νέοι και όχι μόνο που επιστρέφουν στην ύπαιθρο προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουν τα χωράφια, τη γη και να επενδύσουν σε αυτό το είδος του τουρισμού δίδοντας νέα ώθηση στην τοπική οικονομία.

Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτή την μορφή τουρισμού είναι άνθρωποι που επίσης αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν στον επισκέπτη, όχι απλά ένα δωμάτιο παραδίδοντάς τους το κλειδί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κορίνα Μηλιαράκη, αλλά να τους μυήσουν στον κρητικό τρόπο ζωής, να τους κάνουν κοινωνούς των ηθών και των εθίμων και συμμέτοχους σε μια σειρά δραστηριότητες που αφορούν στη φύση και όχι μόνο: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση καταλυμάτων που απευθύνονται στον αγροτουρισμό. Όλο ένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτό γιατί βλέπουν ότι έχει μέλλον. Βρίσκουν μια διέξοδο οικονομικής αλλά και προσωπικής έκφρασης. Αυτοί που ασχολούνται με αυτού του είδους τον τουρισμό, είναι άνθρωποι με διαφορετική φιλοσοφία. Δηλαδή δεν είναι άνθρωποι που θα κάνουν μια επένδυση χωρίς να αφοσιωθούν σε αυτήν. Αγροτουρισμός σημαίνει να κάνεις πολλά πράγματα, να προβαίνεις σε διάφορες δραστηριότητες, σε προβολή προϊόντων, να έχεις σχέση με τη γη. Οι επισκέπτες μας σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι επαναλαμβανόμενοι, ενώ άλλοι επισκέπτονται τη χώρα μας επηρεαζόμενοι από τις εμπειρίες που τους έχουν μεταφέρει οι φίλοι τους. Δηλαδή αυτοί που γυρνούν πίσω μεταφέρουν την εμπειρία στους φίλους τους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έρχονται να γευτούν τα καλά της Κρήτης. Αυτοί είναι που αφήνουν πολλά χρήματα στην ελληνική κοινωνία. Είναι άνθρωποι μεμονωμένοι που ερωτεύονται το μέρος μας, τους ανθρώπους μας, οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται από μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία είναι αποξενωμένοι. Με την άφιξή τους εδώ γίνονται μέλη της δικής μας κοινωνίας, γίνονται αναγνωρίσιμοι σε μια μικρή κοινωνία και για αυτό το λόγο ξαναέρχονται. Γιατί έχουν γίνει μέρος της μικρής μονάδας, του χωριού. Με τον τρόπο αυτό, καλύπτουν μια βασική τους ανάγκη γιατί είναι αποξενωμένοι στο χώρο τους και στην πατρίδα τους».

Τα μηνύματα και για αυτή την χρονιά είναι ενθαρρυντικά, αφού οι κρατήσεις δείχνουν νέα ανοδική πορεία. Αρκετά καταλύματα είναι ήδη ανοιχτά, ενώ στην πλειοψηφία τους θα έχουν ανοίξει μέχρι και το Πάσχα. «Τα προγνωστικά είναι θετικά για τη φετινή περίοδο. Γενικότερα τα μηνύματα δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά. Σίγουρα όπως η περυσινή αλλά και ακόμα καλύτερη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη ανοίξει για να υποδεχθούν τους επισκέπτες και μέχρι το Πάσχα θα έχει ανοίξει αν όχι το σύνολο, περίπου το 90%των αγροτουριστικών καταλυμάτων. Αυτή την περίοδο έχουμε γκρουπ στα Χανιά, τα οποία έχουν επισκεφτεί το νησί για σεμινάριο γαστρονομίας, αλλά υπάρχουν και μεμονωμένα γκρουπ σε διάφορες μονάδες. Οι επισκέπτες αυτοί προέρχονται από την Ευρώπη και είναι στην πλειοψηφία τους επαναλαμβανόμενοι. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει προς το παρόν αφορούν μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι οι κρατήσεις είναι ίδιες από την αρχή της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο και φυσικά περιμένουμε ακόμα περισσότερες», ενώ υποστήριξε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί «πληγή» για τον κλάδο, αφού περιορίζει σημαντικά τις εισπράξεις. «Η εικόνα των κρατήσεων δεν συμπίπτει με τα έσοδα λόγω των δυσβάστακτων φόρων. Δεν έχουμε καλές εισπράξεις. Ο μαζικός τουρισμός έχει ρίξει πάρα πολύ τις τιμές και τα χρήματα δεν ξέρουμε που πηγαίνουν, είναι κυρίως πολυεθνικές. Δεν πηγαίνουν όλα τα έσοδα στην τοπική κοινωνία. Δεν στηρίζονται ολοκληρωτικά και στην τοπική κοινωνία οι τουρίστες. Η φορολογία είναι πάρα πολύ υψηλή και τα κέρδη μειώνονται εξαιτίας αυτής» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η κ. Μηλιαράκη, αν υπήρχε και η στήριξη της πολιτείας, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Και αυτό γιατί το προϊόν του αγροτουρισμού από μόνο του μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό δέλεαρ για χιλιάδες επισκέπτες ανά τον κόσμο, οι οποίοι δεν αποτελούν απλά αριθμητικά δεδομένα σε επίπεδο αφίξεων αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αφού οι διακοπές τους συνοδεύονται με σειρά δραστηριοτήτων και επαφών με το ντόπιο δυναμικό, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Ο αγροτουρισμός θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον χειμερινό τουρισμό, όμως χωρίς υποδομές κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει. «Έχουμε κάποιους επισκέπτες τον χειμώνα όμως δεν έχουμε αρκετές υποδομές για να υπάρξουν περισσότεροι. Δεν υπάρχουν υποδομές και στήριξη από τη πολιτεία, καθώς ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί το μοντέλο αυτό. Το πρόβλημα αυτό ταλανίζει όλη τη χώρα και όχι μονάχα την Κρήτη, για αυτό και η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αξιοποιηθεί ο θησαυρός της υπαίθρου της χώρας μας» επισημαίνει η κ. Μηλιαράκη.

Καθοριστική για την εξέλιξη του κλάδου η συμβολή της πολιτείας

Η εξέλιξη του κλάδου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμβολή της πολιτείας. Ήδη τα μέλη της ένωσης είναι σε επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου το συντομότερο δυνατό να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα αφορά στην νομοθέτηση του αγροτουρισμού. Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, αν και εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες νομοθέτησης του κλάδου, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και δέκα περίπου χρόνια, το τοπίο για τον ελληνικό τουρισμό θα αλλάξει σημαντικά, βαδίζοντας πάντα σε καλύτερα επίπεδα, αφού θα δίνεται πλέον έμφαση στην ποιότητα προβάλλοντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της χώρας, που εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες από το φυσικό της περιβάλλον, την κουζίνα της, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Αν το κράτος αναγνωρίσει και στηρίξει τον αγροτουρισμό θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον στον τουριστικό κλάδο. Θα «σώσουμε» την ύπαιθρο, θα προβάλλουμε και τον πολιτισμό μας. Προς το παρόν η Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη είναι γνωστή για το μαζικό τουρισμό, τη στιγμή που έχουμε ένα θησαυρό στην ύπαιθρο τον οποίο δεν προβάλουμε και δεν τον αξιοποιούμε» και πρόσθεσε: «Ένα άλλο θέμα που εμείς φυσικά προσπαθούμε είναι το θέμα των συνεργειών. Δηλαδή, ξενώνες που συμπεριλαμβάνουν άλλες δραστηριότητες και ταυτόχρονα συνεργάζονται με άλλες επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να στηρίξουν οι ίδιοι. Π.χ. ένας ξενώνας συνεργάζεται με μια ταβέρνα. Αυτό είναι ο αγροτουρισμός. Δεν χρειάζεται κάποιος να τα παρέχει όλα, αλλά μπορεί να βρει μια άλλη επιχείρηση που ταιριάζει για να συνεργαστούν. Μια συνεργασία που επί της ουσίας βγάζει μια κοινή ταυτότητα. Τώρα έχουμε 90 μέλη στην ένωση αγροτουρισμού της Κρήτης, αλλά υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν αλλά περιμένουν το επίσημο σήμα του κράτους. Εάν υπογραφεί η ΚΥΑ θα αλλάξει όλο το τοπίο όσον αφόρα στον αγροτουρισμό».

Ελπίδα Αριστείδου