Ελλάδα

Τσιγάρο στο χέρι από τα 12 οι μαθητές της Κρήτης

Τσιγάρο στο χέρι από τα 12 οι μαθητές της Κρήτης

A-
A+
22/04/2017 | 10:52

Τα αρνητικά πρωτεία στην Ευρώπη κατέχουν οι Έλληνες ως προς το κάπνισμα παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του ποσοστού των καπνιστών και αύξηση εκείνων που το διακόπτουν. Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη καταγράφεται το ανησυχητικό φαινόμενο η ηλικία έναρξης του καπνίσματος να εντοπίζεται στην προεφηβική ακόμα ηλικία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας με θέμα τη διακοπή του καπνίσματος που διοργάνωσαν την Παρασκευή στον χώρο «Λεκτόριο» στα Χανιά η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που παρουσίασε η διευθύντρια ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας, Ιωάννα Μητρούσκα, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών έχει μειωθεί από το 42% σε 38%, ενώ αντίστοιχα καταγράφουν αύξηση τα ποσοστά των πρώην καπνιστών (18% από 14%) και υπάρχει μια σταθερότητα στο ποσοστό εκείνων που δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές (44%).

«Δεν είναι μία μείωση για να εφησυχάζουμε αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κα Μητρούσκα, ενώ ειδικότερα για την Κρήτη υπογράμμισε ότι παρατηρείται το ανησυχητικό φαινόμενο ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης του καπνίσματος έχει πέσει ακόμα περισσότερο (12 – 15 ετών).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Μητρούσκα και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα θεωρείται μια ακόμα εκδοχή του καπνίσματος κι όχι μέσω διακοπής του. «Μετά από μελέτες και του προϊόντος και των επιπτώσεών του έχει καταταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μια άλλη μορφή καπνίσματος. Άρα δεν σημαίνει ότι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έκοψα το κάπνισμα», τόνισε η κα Μητρούσκα.

Διευκρίνισε δε ότι οι μακρινές επιπτώσεις από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακόμα γνωστές καθώς πρόκειται για ένα νέο προϊόν, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει προϊόντα που μπορεί να είναι τοξικά και επιβλαβή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν παγκοσμίως τη ζωή τους λόγω του τσιγάρου, ενώ 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσής τους στον καπνό (παθητικοί καπνιστές).

«ΠΑΡ’ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Την πρόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια καταπολέμησης του καπνίσματος και των βλαβερών συνεπειών του γνωστοποίησε ο καθηγητής χειρουργικής και πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ο κατεξοχήν οργανισμός της δημόσιας υγείας στη χώρα μας ξεκινάει μια μεγάλη εκστρατεία με τίτλο “πάρ’ το απόφαση” θέλοντας να συνεισφέρει στην εφαρμογή των νόμων», σημείωσε σχετικά ο κ. Ρόζενμπεργκ. Τόνισε, δε, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του νόμου ειδικά μέσα σε χώρους υγείας, όπως νοσοκομεία, όπου παρατηρείται το φαινόμενο επαγγελματίες υγείας να καπνίζουν μέσα στους χώρους δουλειάς και μπροστά στους ασθενείς τους.

 

 

 

 

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ