Υγεία

Αναπνευστική φυσικοθεραπεία σε παιδιά

Αναπνευστική φυσικοθεραπεία σε παιδιά

Αντιμετωπίστε την βρογχίτιδα και την βρογχιολίτιδα

A-
A+
19/09/2017 | 11:34

Μία από τις πιο τακτικές αιτίες για την απουσία του παιδιού από το σχολείο και κυρίως από τον παιδικό σταθμό είναι η βρογχίτιδα και η βρογχιολίτιδα. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο ασθενειών η απόχρεμψη και, συνακόλουθα, η δυσκολία στην αναπνοή. Το παιδί αρχικά εμφανίζει υγρή μύτη και μέχρι το σημείο αυτό οι γονείς δεν ανησυχούν. Όμως στη συνέχεια προστίθεται ο βήχας, στην αρχή ξηρός και ενοχλητικός και αργότερα υγρός.

Αναζητήσαμε πληροφορίες για την αναπνευστική φυσιοθεραπεία, μια σειρά τεχνικών και ασκήσεων που εφαρμόζονται από έμπειρους φυσιοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι πνεύμονες από τις εκκρίσεις, με απλά λόγια: να βγουν τα φλέματα.

O κ. Μαυρογιαννάκης Μιχάλης, Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μας εξηγεί τι είναι η αναπνευστική φυσικοθεραπεία καθώς και το σημαντικό ρόλο της στην ταχύτερη ανακούφιση του παιδιού.

Τι είναι

Ουσιαστικά είναι κάποιες τεχνικές που εφαρμόζονται από φυσιοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας με στόχο να βοηθήσουν ένα παιδί να βγάλει εκκρίσεις από τους πνεύμονες (φλέματα).

Το έργο της φυσικοθεραπείας?

Αρχικά ο παιδίατρος κάνει την διάγνωση και καθορίζει τη φαρμακευτική αγωγή. Από εκεί και μετά αρχίζει η συμμετοχή του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλει στη ταχύτερη θεραπεία και ανακούφιση του παιδιού.  Στο σημείο αυτό μας έδειξε και μερικές ασκήσεις που γίνονται κυρίως με μια μπάλα πιλάτες (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία) και βοηθά το παιδί, αλλάζοντας τη στάση του σώματός του να βγάλει τα φλέματα. Επίσης  όπως μας εξήγησε ο κ. Μαυρογιαννάκης, ότι η συμμετοχή των γονιών με απλές πρακτικές στο σπίτι είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα καλό θα είναι να παροτρύνουμε το παιδί να φωνάζει δυνατά «Χο, Χο, Χο» ή «Χα, Χα, Χα», δυνατά ή να φυσάει φούσκες με σαπούνι. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να κάνει καλό η εκμάθηση ενός πνευστού οργάνου, όπως η φλογέρα.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.