Υγεία

Δεν θα πιστεύετε πόσο βρώμικα είναι τα χρήματα που πιάνουμε στα χέρια μας

Δεν θα πιστεύετε πόσο βρώμικα είναι τα χρήματα που πιάνουμε στα χέρια μας

Τα περισσότερα χαρτονομίσματα στον κόσμο φέρουν ίχνη κοκαΐνης!

A-
A+
07/05/2018 | 11:20

Δεν θα πιστεύετε τι ανακαλύψαμε στα χρήματα που πιάνουμε κάθε μέρα με τα χέρια μας. Από κοκαίνη και μεθαδόνη μέχρι τον ιό έμπολα. Η αλήθεια θα σας σοκάρει. 

Τα περισσότερα χαρτονομίσματα στον κόσμο φέρουν ίχνη κοκαΐνης

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα χαρτονομίσματα έχουν ίχνη κοκαίνης. Στη Βρετανία σχεδόν όλα τα χαρτονομίσματα «μολύνονται» με κοκαίνη μέσα στις πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας τους, ενώ το 90% των χαρτονομισμάτων του ευρώ και το 92% του δολαρίου φέρουν ίχνη του ναρκωτικού.

Το 70% των χαρτονομισμάτων θα μπορούσαν να έχουν πάνω τους ηρωίνη

Έρευνα διεθνούς οργανισμού σε 10 τυχαία τεμάχια δολαρίων από πέντε αμερικανικές πόλεις αποκάλυψε ότι τα επτά από αυτά είχαν έρθει σε επαφή με ηρωίνη. Εάν τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, αυτό σημαίνει ότι στις ΗΠΑ το 70% των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία έχουν ίχνη ηρωίνης.

Τα χαρτονομίσματα που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη έχουν μεθαδόνη

Ενώ τα χαρτονομίσματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης είναι πιθανότερο να έχουν ίχνη κοκαίνης και ηρωίνης, έρευνες αποκάλυψαν ότι στην Ανατολική Ευρώπη τα χρήματα έρχονται σε επαφή με μεθαδόνη.

Έχουν βρεθεί επίσης ίχνη από ecstasy και άλλα παραισθησιογόνα

Στα χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί επίσης και άλλες ναρκωτικές ουσίες όπως ecstasy (MDMA), παρόλο που ο αριθμός αυτών είναι μικρότερος. Στα Κανάρια Νησιά, μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το 12,5% των νομισμάτων είχαν ίχνη του ναρκωτικού ecstasy (MDMA).

Η κρυσταλλική μεθαδονή έχει καταστρέψει χιλιάδες χαρτονομίσματα του ευρώ

Τα θειικά άλατα που περιέχονται στην κρυσταλλική μεθαδόνη διαλύουν τα χαρτονομίσματα. Στη Γερμανία το 2006 ανακαλύφθηκαν χιλιάδες χαρτονομίσματα από ΑΤΜ τα οποία διαλύονταν λόγω της μεθαδόνης.

Εκατομμύρια χαρτονομίσματα με ίχνη ναρκωτικών καταλήγουν στον καταστροφέα κάθε χρόνο

Μόνο στη Βρετανία, χαρτονομίσματα αξίας 18 εκ. δολ. καταλήγουν στον καταστροφέα επειδή περιέχουν ίχνη ναρκωτικών ουσιών και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τα μετρητά μπορεί να συνεισφέρουν στη μετάδοση σοβαρών ασθενειών

Τα χρήματα μπορεί να σας αρρωστήσουν. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 τα χαρτονομίσματα και σε μικρότερο ποσοστό τα κέρματα μπορεί να μεταδώσουν βλαβερά παθογόνα ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε τρόφιμα.

Το ένα στα επτά χαρτονομίσματα στη Βρετανία έχουν ίχνη κοπράνων

Αυτό θα σας αηδιάσει σίγουρα και ίσως το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα βάλετε το χέρι σας στο πορτοφόλι σας. Το ένα στα επτά χαρτονομίσματα στη Βρετανία και ένα ανάλογο ποσοστό στις ΗΠΑ φέρουν ίχνη κοπράνων.

Τα βρετανικά χαρτονομίσματα είναι τα πιο μολυσμένα με μικρόβια

Τα χαρτονομίσματα που εκδίδει η Τράπεζα της Αγγλίας τείνουν να έχουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο σε κάθε μεμονωμένο χαρτονόμισμα.

Τα ρουμανικά χαρτονομίσματα έχουν το υψηλότερο ποσοστό επικίνδυνων παθογόνων

Παρόλο που τα βρετανικά χαρτονομίσματα έχουν το υψηλότερο μικροβιακό φορτίο, τα περισσότερα βακτήρια και οι ιοί είναι ακίνδυνα. Το Λέου της Ρουμανίας από την άλλη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι μολυσμένο με πολλά επικίνδυνα παθογόνα.

Και τα δολάρια έχουν βακτήρια

Το 94% των δολαρίων που κυκλοφορούν είναι μολυσμένα με πολλά βακτήρια.

Τα χαρτονομίσματα του δολαρίου μπορεί να έχουν μέχρι και 3000 είδη βακτηρίων

Το μέσο δολάριο είναι μια πραγματική εστία μικροβίων. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε μέχρι και 3.000 διαφορετικούς τύπους μικροβίων και παρόλο που τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικίνδυνα, υπήρχαν και κάποια παθογόνα.

Το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων και εκείνο των 20 λιρών είναι τα πιο μολυσμένα

Παρόλο που τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται σχεδόν όσο και κάποια μικρότερης αξίας, ωστόσο επειδή παραμένουν στην κυκλοφορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια και βρωμιά.

Το μέσο ευρωπαϊκό χαρτονόμισμα κουβαλά μέχρι και 26.000 αποικίες βακτηρίων 

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι ένα μέσο χαρτονομισμα του ευρώ έχει 26.000 αποικίες βακτηρίων όπως E.coli και σαλμονέλλα που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητήριαση.

Τα δολάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με επικίνδυνα μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Το ίδιο ισχύει και για τα αμερικανικά χαρτονομίσματα όπως απέδειξαν αρκετές σχετικές έρευνες. Τα δολάρια έχουν σταφυλόκοκκο και άλλα παθογόνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση σε κάποια άτομα.

Ο ιος της γρίπης μπορεί να επιβιώσει στο χαρτονόμισμα μέχρι και 17 ημέρες

Κολλήσατε γρίπη; Μπορεί να φταίει το… πορτοφόλι σας! Σύμφωνα με μια επιστημονική ομάδα της Ελβετίας, ο ανθρώπινος ιός της γρίπης επιβιώνει μέχρι και 17 ημέρες στο χαρτονόμισμα.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν και γαστρεντερίτιδα

Ο ιός της γαστρεντερίτιδας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να επιβιώσει μέχρι και δύο εβδομάδες πάνω σε κάποιο χαρτονόμισμα.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος επιβιώνει για ημέρες στα καναδικά και στα αμερικανικά δολάρια 

Το 2012, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα δολάρια ΗΠΑ και Καναδά αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τον staphylococcus aureus (MRSA), και ενδεχομένως συμβάλλουν στην μετάδοσή του.

Τα πολυμερικά χαρτονομίσματα ενδεχομένως να αποτελούν εστίες για ισχυρά μικρόβια με αντίσταση στα φάρμακα

Η ίδια έρευνα κατέληξε ότι ενδεχομένως τα πολυμερικά χαρτονομίσματα να αποτελούν το ιδανικό έδαφος για τον πολλαπλασιασμό τρομακτικών μικροβίων που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ο VRE.

Τα πολυμερικά χαρτονομίσματα είναι τρεις φορές πιο καθαρά από τα συμβατικά

Παρόλο που μπορεί να αποτελούν εστίες για σοβαρούς ιούς και μικρόβια, σε γενικές γραμμές τα πολυμερικά χαρτονομίσματα είναι τρεις φορές πιο καθαρά από τα κλασικά.

Έχουν βρεθεί και ίχνη άνθρακα σε δολάρια

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανίχνευσαν ίχνη άνθρακα σε δολάρια στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος πανικού ακόμη. Το βακτήριο ήταν σε μικρές ποσότητες και δεν αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία.

Τα χαρτονομίσματα μεταφέρουν και διαδίδουν ακομα και την ηπατίτιδα C

Οι χρήστες κοκαίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών σε σκόνη μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο όταν χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα για να «σνιφάρουν» τις ουσίες αυτές καθώς ενδέχεται να κολλήσουν τον ιό της ηπατίτιδας C.

Ο Ebola μπορεί να επιβιώσει σε χαρτονομίσματα μέχρι και 30 ημέρες

Κατά τη διάρκεια της σχετικά πρόσφατης επιδημίας του ιού ebola στη Δυτική Αφρική, οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα χαρτονομίσματα μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 30 ημέρες σε χαρτονομίσματα που έχουν μολυνθεί.

Τα χαρτονομίσματα δεν μεταφέρουν τον ιο HIV

Παρόλο που μπορεί να ευθύνονται για μια σειρά μολύνσεων, τα χαρτονομίσματα δεν μεταφέρουν τον ιό HIV.

Τα μουχλιασμένα νομίσματα και χαρτονομίσματα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία κάποιων ανθρώπων

Τα μουχλιασμένα χαρτονομίσματα και κέρματα μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία κάποιων ανθρώπων με διάφορες μορφές αλλεργιών ή με παθήσεις του αναπνευστικού.

Τα κέρματα είναι πιο καθαρά από τα χαρτονομίσματα

Τα κέρματα περιέχουν αντιβακτηριακά μέταλλα όπως ο χαλκός και για το λόγο αυτό είναι πιο «υγιεινά» από τα χαρτονομίσματα.

Τα νομίσματα μεταφέρουν λιγότερα βακτήρια από τα χαρτονομίσματα

Όσον αφορά το μικροβιακό φορτίο, τα νομίσματα είναι πιο καθαρά από τα χαρτονομίσματα. Ένα μέσο νόμισμα μπορεί να έχει μέχρι και 1.000 βακτήρια ενώ ένα χαρτονόμισμα μερικές χιλιάδες μικρόβια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.

Και τα κέρματα μεταφέρουν επικίνδυνα παθογόνα

Ωστόσο, μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το 13% των νομισμάτων που επιλέχθηκαν τυχαία μετέφεραν σταφυλόκοκκο και πρωτέα.

Υπάρχουν πιο πολλά μικρόβια σε ένα νόμισμα της μιας λίρας από ό,τι στο κάθισμα της λεκάνης

Παρομοίως, οι έρευνες έδειξαν ότι το μέσο νόμισμα της μιας λίρας έχει περισσότερα βακτήρια και μικρόβια από μια τουαλέτα που καθαρίζεται ανά εύλογα χρονικά διαστήματα.

Μειώστε τον κίνδυνο πλένοντας απλώς τα χέρια σας

Κάθε φορά που διαχειρίζεστε χρήματα να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας ή να τα απολυμαίνετε με κάποιο αντισηπτικό υγρό. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες να κολλήσετε κάτι από τα χρήματα σας.

msn.com

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.