Υγεία

Γιατί το φύλο παίζει ρόλο στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Γιατί το φύλο παίζει ρόλο στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Το φύλο φαίνεται να παίζει ρόλο στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, στις γυναίκες δεν γίνεται έγκαιρα

A-
A+
24/07/2018 | 21:42

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Σικάγο, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες έχουν υπεροχή έναντι των ανδρών στην προφορική μνήμη, δηλαδή την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται προφορικές πληροφορίες, όπως ιστορίες και λίστες για τα ψώνια.

Επί του παρόντος τα διαγνωστικά τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ βασίζονται στην αξιολόγηση της προφορικής μνήμης και αυτός είναι ένας λόγος που μερικές γυναίκες δείχνουν να έχουν φυσιολογική λειτουργικότητα όταν στην πραγματικότητα έχουν ήδη τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Η Πολιν Μακι, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Ιλινόις, εξήγησε ότι «οι γυναίκες έχουν ένα δια βίου πλεονέκτημα ως προς τη προφορική μνήμη και αυτό αποδίδεται στα οιστρογόνα. Όταν νεαρές γυναίκες υποβάλλονται σε αφαίρεση ωοθηκών, που προκαλεί απότομη πτώση των οιστρογόνων στον οργανισμό τους, παρατηρούμε και ραγδαία μείωση της προφορικής μνήμης».

Η προφορική μνήμη επηρεάζεται επίσης από την εμμηνόπαυση, που επίσης μειώνονται φυσιολογικά τα οιστρογόνα.

Συνήθως ο εγκέφαλος μαθαίνει να παλεύει αυτές τις νέες συνθήκες και τελικά να παράγει οιστρογόνα σε επίπεδα που να διατηρείται η προφορική μνήμη.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό αξιολόγηση σχεδόν 800 γυναίκες, κατά μέσο όρο 73 ετών, που είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον 15ετές πρόγραμμα σχολικής εκπαίδευσης. Επίσης, αξιολόγησαν περίπου 950 άνδρες, κατά μέσο όρο 74 ετών, που είχαν λάβει σχολική εκπαίδευση για τουλάχιστον 16 χρόνια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν διαφορές στα τεστ διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, βάσει του φύλου για να δουν αν μπορούσαν να ταξινομήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους άνδρες και τις γυναίκες με και χωρίς τη νόσο.

Και όντως, περίπου μια στις δέκα γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες δεν είχαν διαγνωστεί σωστά πριν τη χρήση της παραμέτρου του φύλου.

Η Χέδερ Σνάιντερ, διευθύντρια ιατρικών και επιστημονικών επιχειρήσεων της Αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ συμπλήρωσε ότι «η παρούσα μελέτη δείχνει ότι τα τεστ προφορικής μνήμης μπορούν να κρύψουν τις υποκείμενες βιολογικές αλλαγές και αυτό σημαίνει ότι δεν ανιχνεύουμε εγκαίρως τις αλλαγές στις γυναίκες, όπως στους άνδρες».

Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό η διάγνωση να τίθεται όσο νωρίτερα γίνεται αφού έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ασθενείς να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.