Υγεία

Ginger ή πιπερόριζα – Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Ginger ή πιπερόριζα – Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Καταναλώνετε με πάρα πολλούς τρόπους ενισχύοντας την υγεία μας.

A-
A+
20/03/2017 | 11:25

Η καταγωγή της είναι από την Ινδία και την Κίνα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες σε αυτές τις χώρες είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που περιέχεται στην κουζίνα τους σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Η πιπερόριζα είναι ένα πανίσχυρο φυτό που κανονικά θα έπρεπε όλοι να το προσθέσουμε στο τραπέζι μας, βελτιώνοντας τη ζωή μας!

Βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και ανακουφίζει από γαστρεντερικές διαταραχές.

Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών και στην πρόληψη εντερικών προβλημάτων. Λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά βλαβερά βακτήρια που δημιουργούν έλκη και χρόνιες φλεγμονές.

Είναι η καλύτερη θεραπεία κατά της ναυτίας από οποιαδήποτε περίπτωση.

Στα ταξίδια με οποιοδήποτε μέσο. Χρησιμοποιείται από εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης (δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μακροχρόνια), για μετεγχειρητική ναυτία και μετά από χημειοθεραπείες που προκαλούν πολύ έντονα συμπτώματα.

Θεραπεύει το έλκος και αποτρέπει την ανάπτυξή του.

Λόγω της αντιβακτηριακής του δύναμης, εξαλείφει τα βακτήρια Helicobacter Pylori τα οποία εκκρίνουν αμμωνία. Το ginger είναι εξαιρετική φυσική θεραπεία για τη γαστρίτιδα και τον περιορισμό των υπερβολικών στομαχικών οξέων.

Μειώνει τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Εξαλείφει τα επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς όπως η E. Coli, η οποία προκαλεί διάρροια στα παιδιά και γαστρεντερίτιδα. Ταυτόχρονα αυξάνει την εντερική περίσταλση, η οποία προωθεί τις εντερικές κινήσεις σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.

Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και κάνει καλό στο κυκλοφορικό σύστημα.

Δρα ευεργετικά κατά της στηθάγχης του θώρακα, της θρόμβωσης και της ανακοπής. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν στα τονωτικά τους ροφήματα για να ενισχύσουν την καρδιακή λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Αναπλάθει τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, που είναι παράγοντας για το σχηματισμό θρόμβων και την απόφραξη των αγγείων. Ενισχύει την αιμάτωση του οργανισμού και τη συνολική ανταπόκρισή του σε τραύματα. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του πόνου σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια.

Προωθεί την καλή κυκλοφορία στα άκρα.

Περιορίζει τους πόνους στα πόδια ή άλλα συμπτώματα στα δάχτυλα που προκαλούνται από την ασθένεια Raynaurd. Βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών στις πληγές και στα κρυοπαγήματα.

Άσθμα και πνευμονία.

Αποτελεί πρώτης τάξης γιατρικό σε ασθενείς με πνευμονία. Έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις εκκρίσεις από το βρογχικό δένδρο που προκαλεί κρίσεις ή εξάρσεις σε ασθματικούς. Αυξάνει το ζωτικό χώρο και τη λειτουργικότητα των πνευμόνων.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης.

Μάχεται και εξολοθρεύει τους μικροοργανισμούς που επιβραδύνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Μειώνει τον πυρετό, τη ρινική συμφόρηση και τους πόνους στις αρθρώσεις που προκαλούνται λόγω της γρίπης. Αν έχετε κρύωμα, μειώνει την πίεση στο στήθος που προκαλείται από τη συσσώρευση βλεννογόνων. Αυτό ισχύει και για όσους πάσχουν από ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση.

Θεραπεύει τη χρόνια κόπωση.

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Το άτομο αισθάνεται πάντα κουρασμένο και αδύναμο παρά τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Ιδανικό σε τραυματισμό, μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, πόνο στις αρθρώσεις και τις φλεγμονές που προκαλούνται από τραυματισμούς και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Επιβραδύνει την εξέλιξη της φλεγμονής και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ισχυρό αναλγητικό.

Έχει και αναλγητικές ιδιότητες σε πονοκέφαλο, πονόλαιμο, μυαλγία ή αρθραλγία. Η πιπερόριζα έχει επιδείξει δραματική μείωση στην ένταση του πόνου.

Έχει αντιοξειδωτική δράση.

Περιέχει περίπου 25 αντιοξειδωτικά συστατικά και αυτό το κάνει ίσως μία από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές του πλανήτη. Προστατεύει τα κύτταρα και είναι έναντι στις νόσους που εκδηλώνονται με την πάροδο της ηλικίας.

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους ανατολικούς λαούς για την ενίσχυση της libido και των καλύτερων επιδόσεων στο σεξ, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Μειώνει την κακοσμία του στόματος.

Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος.

Για τον πονόδοντο, μασήστε μια πολύ λεπτή φέτα.

ΒΑΛΤΕ ΤΟ GINGER ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

 

Για να επωφεληθείτε από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ginger, μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο του ή να το συνδυάσετε και με άλλα θεραπευτικά φυτά, φρούτα ή μπαχαρικά, ώστε να έχετε πιο εύγευστα αποτελέσματα.

 

Προσθέστε το στις συνταγές σας αποξηραμένο ή φρέσκο για να αποκτήσουν μια πικάντικη νότα.

– Προσθέστε το στον αποχυμωτή μαζί με άλλα φρούτα.

– Τρίψτε το με τρίφτη μέσα σε dressing για τις σαλάτες σας.

– Βάλτε φρέσκες φέτες στο τσάι σας.

– Εκτός από τη βρώσιμη κατανάλωση της πιπερόριζας, μπορείτε να βράσετε τη ρίζα σε νερό και να κάνετε κομπρέσες. Τοποθετήστε μία εμποτισμένη πετσέτα απευθείας στο θώρακα και ανακουφιστείτε από πνευμονικές παθήσεις!

 

Το ξίδι χρησιμοποιείται για την παρασκευή πίκλας από ginger. Για τη διατήρησή του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη και αλάτι μαζί με ξίδι ή λάδι. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σκόνη ή φρέσκο τριμμένο σε γλυκά, τηγανητά, κάθε είδους αρτοσκευάσματα και σάλτσες.

GINGER ΡΟΦΗΜΑ

Βράστε νερό με φρέσκο ή αποξηραμένο ginger για 3-4 λεπτά. Στραγγίστε το. Προσθέστε μια φέτα λεμόνι και μια κουταλιά μέλι. Πιείτε το για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μπορείτε για να ενισχύσετε ή να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας επιπλέον να προσθέσετε στο ρόφημά σας και μπαχαρικά ή βότανα όπως: κανέλα, κουρκούμη, εχινάτσια, κρόκο, δυόσμο, μέντα, φλούδα πορτοκαλιού (στο τέλος για άρωμα).

 

* Σε επείγουσες περιπτώσεις, μπορείτε να το καταναλώσετε και ωμό.

Για να το καταναλώσετε ωμό, πλύνετε και καθαρίστε τη ρίζα καλά, τρίψτε τη ή κόψτε τη σε κύβους για να την προσθέσετε σε σούπες, σάλτσες, βραστά, τηγανιές ή ροφήματα.

Πηγή: oliviart-gr.blogspot.gr / meygeia.gr