Υγεία

Κανένα κρούσμα γρίπης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Κανένα κρούσμα γρίπης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στη διάρκεια της περυσινής αντίστοιχης περιόδου είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά τρία περιστατικά.

A-
A+
10/01/2018 | 10:26

• Στο 51% ανέρχεται το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος 
• Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με τους μηχανισμούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα εξαιτίας της έξαρσης που εμφανίζεται κάθε χρόνο την αντίστοιχη περίοδο του έτους έως και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κανένα κρούσμα γρίπης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, ενώ στη διάρκεια της περυσινής αντίστοιχης περιόδου είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά τρία περιστατικά για τα οποία χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ εκ των οποίων ένας ηλικιωμένος κατέληξε λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Καθοριστική είναι η σημασία του εμβολιασμού, όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κος Γιώργος Φραγκιαδάκης σε ό,τι αφορά την πρόληψη της γρίπης τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσηλευτικού ιδρύματος τη φετινή χρονιά παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού το οποίο ανέρχεται στο 51%.

«Έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Υπάρχει καλή ενημέρωση ως προς το ζήτημα αυτό, η οποία ξεκίνησε νωρίς τη φετινή χρονιά. Υπάρχει βελτίωση, είχαμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ωστόσο ο εμβολιασμός εκτός από την ενημέρωση είναι και θέμα επιλογής» επεσήμανε ο κος Φραγκιαδάκης.

ΧΑΜΗΛΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα αύξηση κρουσμάτων δεδομένου πως παρατηρείται έξαρση στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ενδεικτικό, είναι ότι τις πρώτες ημέρες του 2018 σχεδόν επτά εκατομμύρια Ιταλοί αναζήτησαν ιατρική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων της γρίπης.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνει πάντως την αναγκαιότητα λήψης προληπτικών μέτρων και κυρίως της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

ΕΠΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την εβδομάδα 25–31 Δεκεμβρίου 2017, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 37 από νοσοκομεία και 2 από τα δίκτυα Sentinel.

Τα 3 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το 1 ήταν τύπου Α και τα 2 ήταν τύπου Β.
Συνολικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος. Επρόκειτο για 4 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα 5 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 2 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 4 από τα 7 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ άνηκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τον θανόντα από γρίπη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ επρόκειτο για άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου. Από το κρούσμα που απεβίωσε απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1.
Το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας προσφέρει αποτελεσματική προστασία όλων των στελεχών της γρίπης, ενώ αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός προστασίας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Νέα υγιή άτομα, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο προστατευμένα από γηραιότερα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσον περίπου της περιόδου για την εποχική γρίπη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να εμβολιαστεί κανείς. Φέτος, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, παράλληλα με το εμβόλιο για την ιλαρά, με αποτέλεσμα προς το παρόν να καταγράφεται μικρή ζήτηση στα φαρμακεία.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Η ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν ο ασθενής, βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης.

Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη μια ημέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη για πάνω από μια εβδομάδα.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ στα συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνονται:

-Πυρετός
-Βήχας
-Ρινική καταρροή
-Πόνος στο λαιμό
– Κεφαλαλγία
– Μυαλγίες
– Καταβολή
– Ρίγη
Κάποιοι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουνα και εμέτους ή διάρροιες.
Ασθενείς που νοσούν από γρίπη, μπορεί να εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και καθόλου πυρετό.