Υγεία

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 149 ασκοί αίματος κατέληξαν στα σκουπίδια από υπερ-ψύξη

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 149 ασκοί αίματος κατέληξαν στα σκουπίδια από υπερ-ψύξη

Το περιστατικό έλαβε χώρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης που υπέστη το ψυγείο φύλαξης  του Νοσοκομείου.

A-
A+
22/11/2017 | 11:47

Η βλάβη που υπέστη το ψυγείο φύλαξης και διατήρησης ασκών αιμάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, ήταν η αιτία που 149 ασκοί που φυλάσσονταν εκεί κατέληξαν στα σκουπίδια, αφού καταστράφηκαν από υπερβολική ψύξη. Το περιστατικό αυτό, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά, όχι μόνο την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και την αποτυχία διαφύλαξης του πολύτιμου αίματος, η οποία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ωστόσο και μόνο η αναφορά ότι Αιμοδοσία και Εργαστήρια λειτουργούν με ψυγεία της δεκαετίας του ’80 είναι αρκετή, για να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει.

Το ειδικό ψυγείο διατήρησης των ασκών του αίματος που βρίσκεται στους χώρους του Τμήματος της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου υπέστη βλάβη την εβδομάδα που μας πέρασε και η απότομη μείωση της θερμοκρασίας, είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν 149 ασκοί αίματος που φυλάσσονταν εκεί.

Παρά το γεγονός, ότι αυτού του είδους τα ψυγεία, λόγω του πολύτιμου περιεχομένου τους, διαθέτουν ειδικά όργανα καταγραφής της θερμοκρασίας και συναγερμό που χτυπάει και ειδοποιεί σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεφύγει από το επιτρεπτό όριο, στην περίπτωση του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, ο συναγερμός δεν χτύπησε.

«Όλα ξεκίνησαν από μια διακοπή ρεύματος» ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα της διακοπής ήταν η βλάβη στο ψυγείο της Αιμοδοσίας και καθώς η ψύξη έπεσε χαμηλότερα από το όριο οι ασκοί του αίματος πάγωσαν και καταστράφηκαν». Η απώλεια, όπως σημείωσε ο ίδιος αντικαταστάθηκε άμεσα από το «Βενιζέλειο Νοσοκομείο» πράγμα που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνης έχει και πάλι επάρκεια αίματος.

Παράλληλα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει κινηθεί προς την άμεση αντικατάσταση του ψυγείου διατήρησης με ίδιους πόρους. Προγραμματίζοντας σταδιακή αντικατάσταση περαιτέρω βασικού εξοπλισμού.