Ελλάδα

Ποια ουσία βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος

Ποια ουσία βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος

Η ουσία ψιλοκυβίνη που βρίσκεται στα μανιτάρια επηρεάζει τον εγκέφαλο των καπνιστών.

A-
A+
24/07/2017 | 19:35

Μια ουσία που υπάρχει σε ψυχοτρόπα μανιτάρια και προκαλεί μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης και ισχυρές παραισθήσεις μπορεί να συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Στο πλαίσιο της μελέτης που διενήργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, χορηγήθηκε σε 15 εθελοντές με τη μορφή χαπιών η ουσία ψιλοκυβίνη που περιέχεται σε δεκάδες είδη “μαγικών μανιταριών”.
Έξι μήνες αργότερα οι 12 από τους 15 συμμετέχοντες, ήτοι ποσοστό 80%, παρέμεναν μη καπνιστές. Το αποτέλεσμα της δοκιμής αποκτά ιδιαίτερη αξία εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες έχουν χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, σε σχέση με αυτά που υπόσχονται, που δεν ξεπερνά το 35% για το πρώτο εξάμηνο. Επιθέματα, τσίχλες νικοτίνης και λοιπά σκευάσματα είναι ακόμα λιγότερο αποτελεσματικά.

Το πείραμα

Οι καπνιστές που συμμετείχαν στη δοκιμή προσήλθαν σε ένα εργαστήριο διαμορφωμένο ως σαλόνι, έλαβαν ένα χάπι ψιλοκυβίνης των 20 μιλιγκράμ και άκουσαν μουσική με κλειστά τα μάτια για αρκετές ώρες, όσο διήρκεσε το ψυχεδελικό “ταξίδι”. Η χαλαρωτική εμπειρία σε ελεγχόμενο περιβάλλον απέτρεψε μια ενδεχόμενη κρίση άγχους και παράνοιας (bad trip) που συχνά συνοδεύει τη λήψη τέτοιων ουσιών.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η ψυχεδελική συνεδρία επαναλήφθηκε με υψηλότερη δόση. Αρκετοί όμως από τους εθελοντές αρνήθηκαν και μια τρίτη δόση, καθώς οι προηγούμενες εμπειρίες τους δεν ήταν ευχάριστες. Η χορήγηση της ουσίας συνδυάστηκε με συνεδρίες γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας για 15 εβδομάδες.

Επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να διενεργήσει μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών, ορισμένοι από τους οποίους θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου, δηλαδή τους εθελοντές εκείνους στους οποίους θα χορηγηθεί αποκλειστικά ψευδοφάρμακο (placebo). Θα γίνουν επίσης τομογραφίες εγκεφάλου για να μελετηθεί η επίδραση της ψιλοκυβίνης στον εγκέφαλο των καπνιστών.

Η σχετικέ δημοσίευση της μελέτης γίνεται στην επιθεώρηση Journal of Psychopharmacology.

 

Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς πειραματίζεται με την ψιλοκυβίνη από το 2006 ακόμα στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση, αν και τα πειράματα συχνά συναντούν νομικούς περιορισμούς.