Υγεία

Που οφείλεται το κοκκίνισμα των ματιών και γιατί γίνεται συχνότερο το καλοκαίρι

Που οφείλεται το κοκκίνισμα των ματιών και γιατί γίνεται συχνότερο το καλοκαίρι

''Χτυπά'' το εσωτερικό των ματιών προκαλώντας έντονη ερυθρότητα και πόνο.

A-
A+
10/06/2018 | 13:17

Η επιπεφυκίτιδα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί δυο στους πέντε συμπολίτες μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή που »χτυπά» το εσωτερικό των ματιών προκαλώντας έντονη ερυθρότητα και πόνο.

Είναι μεταδοτική;
Οι ιογενείς και βακτηριακές επιπεφυκίτιδες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές. Μπορεί να μεταδοθούν με την ανταλλαγή ενός αντικειμένου (όπως μια πετσέτα) η ακόμη και μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

Επίσης υπάρχει και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα (που προκαλείται από εποχιακή γύρη, τρίχωμα ζώων, καλλυντικά, αρώματα) αλλά και η χημική επιπεφυκίτιδα (από χημικές ουσίες ή υγρά, συμπεριλαμβανομένων της χλωρίνης και το γυαλιστικό επίπλων). Τα είδη αυτά δεν είναι μεταδοτικά.

Συμπτώματα
Το κοκκίνισμα του ματιού είναι το τυπικό, σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας. Επίσης τα συμπτώματα ξεκινούν τυπικά στο ένα μάτι και μέσα σε λίγες ημέρες εξαπλώνεται και στο άλλο. Το οίδημα των βλεφάρων είναι το κοινό σύμπτωμα με βακτηριακές και αλλεργική ασθένεια των οφθαλμών.

Δακρύρροια
Η παραγωγή περισσότερων δακρύων από το συνηθισμένο είναι ένα κόμη τυπικό σημάδι της νόσου

Ευαισθησία στο φως
Ένα πρόσωπο που έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως μεταβολές στην όραση, σοβαρή ευαισθησία στο φως, ή έντονος πόνος μπορεί να έχει μια λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί πέρα από τον επιπεφυκότα και θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό.

Για να μειώσετε τον πόνο βάλτε κρύες ή ζεστές κομπρέσα στα μάτια. Βασική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετική πετσέτα για κάθε μάτι ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση της λοίμωξης.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.