Υγεία

Θάνατος από καρδιακή νόσο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Θάνατος από καρδιακή νόσο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Η σχέση της Δυτικής διατροφής με τις καρδιακές παθήσεις, σε αντίθεση με την μεσογειακή

A-
A+
17/07/2018 | 12:16

Οι άνθρωποι με ιστορικό καρδιακών παθήσεων που ακολουθούν τυπική δυτική διατροφή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από αυτούς που ακολουθούν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη ενισχύει τα μέχρι τώρα στοιχεία για την καρδιακή νόσο και τη σχέση της με διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.

Οι ερευνητές όρισαν ως δυτική αμερικάνικη διατροφή αυτή που είναι πλούσια σε πρόσθετα λιπαρά, τηγανητά, αυγά, επεξεργασμένα κρέατα και αναψυκτικά με ζάχαρη. Αντίθετα, ως μεσογειακή ορίστηκε η διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, και φτωχή σε κρέας και γαλακτοκομικά.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 3.562 λευκούς και μαύρους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω που ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου, όπως έμφραγμα ή είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν αρχικά σε εξέταση και αξιολόγηση της διατροφής τους και στη συνέχεια εξετάζονταν κάθε έξι μήνες για πιθανά νέα καρδιακά επεισόδια.

Επτά χρόνια αργότερα, 581 άτομα είχαν υποστεί δεύτερο επεισόδιο στεφανιαίας νόσου και 1.098 άνθρωποι είχαν πεθάνει από διάφορες αιτίες. Αφού εξέτασαν προσεκτικά μια ποικιλία διατροφικών σχημάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν σαφή συσχέτιση μεταξύ του θανάτου και των ανθρώπων που ακολουθούσαν δυτική διατροφή.

«Όσο περισσότερο είναι κάποιος προσκολλημένος στη δυτική διατροφή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες», δήλωσε ο James Shikany, «Αλλά με τη μεσογειακή διατροφή, όσο πιο πιστά την ακολουθεί κανείς, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης στεφανιαίας νόσου και θνησιμότητας από κάθε αιτία» πρόσθεσε.