Ελλάδα

Υποχρεωτική υπαγωγή στον οικογενειακό γιατρό

Υποχρεωτική υπαγωγή στον οικογενειακό γιατρό

Τέλος στην ελεύθερη επιλογή γιατρού-θύελλα αντιδράσεων από ιατρικούς συλλόγους.

A-
A+
27/05/2018 | 15:17

Φεύγει η ελεύθερη επιλογή γιατρού και έρχεται η υποχρεωτική υπαγωγή στον οικογενειακό… Αυτό προβλέπουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, οπότε και εντός του έτους θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί πλήρως η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς αποκλειστικά από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπαγόμαστε.

Πιο αναλυτικά, μέχρι το τέλος του 2018, για να επισκεφτούμε έναν ειδικό γιατρό θα πρέπει πρώτα να έχουμε ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό στον οποίο θα υπαγόμαστε, ανάλογα με τον τόπο διαμονής μας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Στη συνέχεια, με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται εντούτοις τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Μεγάλες αντιδράσεις

Η επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό μόνο μετά από παραπεμπτικό του οικογενειακού έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των ιατρικών συλλόγων. Τα ερωτήματα που διατυπώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι πολλά: Ποιος θα είναι ο αρμόδιος γιατρός (οικογενειακός γιατρός ή ο εξειδικευμένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ) που θα πιστοποιεί την επείγουσα κατάσταση του ασθενούς;

Πώς θα προκύπτει ο έλεγχος της αποζημίωσης της επίσκεψης; Πώς θα κρίνει ο οικογενειακός γιατρός την κατάσταση ενός ασθενούς που δεν παρακολουθεί, εάν χρήζει ή όχι παραπομπής πρώτα στο δημόσιο σύστημα και στην τελική ανάγκη στο συμβεβλημένο και πολλά άλλα;

Την ίδια στιγμή, ζητούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού, σημειώνοντας πως το νέο σύστημα του υπουργείου Υγείας – στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας) – θα δυσχεράνει και θα καθυστερεί την πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα, οι οποίοι τελικά, αν έχουν τη δυνατότητα, θα επιλέξουν να πληρώσουν ιδιωτικά την ιατρική επίσκεψη. Ερώτημα, επίσης, παραμένει τι θα γίνει με την περίθαλψη των χρονίως πασχόντων.