Αυτοδιοίκηση
Έξυπνα χωριά: Στα σκαριά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των αγροτικών περιοχών
Σε πρόγραμμα για τα "Έξυπνα Χωριά" στην Εσθονία συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος εξελίχθηκε στην Εσθονία (2 και 3 Απριλίου) διαδραστικό εργαστήριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Digital Rural, Interreg Europe με αντικείμενο τις βέλτιστες λύσεις για τα έξυπνα χωριά.
Tα έξυπνα χωριά είναι τοπικές κοινότητες/οικισμοί σε αγροτικές περιοχές οι οποίες χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις για να βελτιώσουν την ζωτικότητα /ανθεκτικότητα/ ποιότητα ζωής τους, με βάση τις τοπικές δυνάμεις και ευκαιρίες. Στηρίζονται στην συμμετοχική προσέγγιση για την ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής τους για τη βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και/ή περιβαλλοντικών τους συνθηκών, ιδίως μέσω της αξιοποίησης/δημιουργίας/χρήσης/αναζήτησης λύσεων που προσφέρονται από ψηφιακές τεχνολογίες.
Το εργαστήριο στην Εσθονία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου και στις λύσεις που μπορούν να δοθούν, με έμφαση στη βελτίωση πολιτικών για την προαγωγή των Έξυπνων Χωριών και του ψηφιακού μετασχηματισμού των αγροτικών περιοχών.
Επικεφαλής εταίρος είναι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και από το τμήμα Αειφόρου Γεωργίας συμμετέχουν ο Δρ Ιωάννης Λιβιεράτος, συντονιστής του τμήματος και η Δρ Carolyn Owen, Ερευνήτρια, καθώς και η Αδαμαντία Κοκκινάκη, Βιολόγος.
Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο Στέλιος Μπονάτος και η Κατερίνα Μανωλαράκη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και οι εκπρόσωποι ενδιαφερομένων φορέων Μαρία Πετραντωνάκη- Καλογερή, Οικονομολόγος Διευθύντρια Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και η Εβελίνα Μπάκιντα, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν ψηφιακά εργαλεία χρήσιμα για την προαγωγή της «βιώσιμης μόδας», στη βιομηχανία του κινηματογράφου με παραγωγές στην ύπαιθρο, την ανάδειξη της χειροτεχνίας και του πολιτιστικού αποθέματος κ.ά. συνδυασμένα με παραδείγματα καλών πρακτικών που εφαρμόζονται στην Εσθονία.
Οι ιδέες καταγράφονται με στόχο να μεταφερθούν, να διαμορφωθούν και να αξιοποιηθούν οι πιο αξιόλογες, ώστε ν’ αποτελέσουν τη βάση για την αναφορά προόδου στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Digital Rural.
Η αναφορά αυτή θα συνεισφέρει τόσο στην υλοποίηση του εν λόγω έργου, όσο και στην ανατροφοδότηση, με προτάσεις βελτίωσης, του προγράμματος «Κρήτη» 2021-2027 (ΕΣΠΑ) στο θέμα της προαγωγής των Έξυπνων Χωριών και του ψηφιακού μετασχηματισμού των αγροτικών περιοχών.
Το ευρωπαϊκό έργο Digital Rural, συντονίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Αλεξάκη Γιώργο και υλοποιείται από το Αυτοτελές τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών.