Αγροτικά
Κομποστοποίηση στο χωράφι – Μία δυνατότητα που εξετάζει το έργο CompOlive
Τα υπολείμματα τεμαχίζονται, τοποθετούνται σε παλετοκιβώτιο και εμβαπτίζονται σε κατσίγαρο!
Κατά τη συλλογή και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων παράγονται φυτικά υπολείμματα τα οποία, εάν διαχειριστούν αποτελεσματικά, μπορούν να δώσουν σπουδαία οφέλη.
Το κάψιμο των κλαδιών της ελιάς που είναι η συνήθης μέθοδος απομάκρυνσής τους από τον αγρό, είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την ατμόσφαιρα και την υγεία των αγροτών καθώς και εξαιρετικά επικίνδυνο αφού η πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την καλλιέργεια ή ακόμα και για την ευρύτερη περιοχή αν δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.
Εκτός όμως από τον κίνδυνο, υπάρχει και το ζήτημα της σπατάλης. Με το κάψιμο των κλαδιών ουσιαστικά εξαϋλώνεται μία πρώτη ύλη η οποία με ελάχιστη επεξεργασία, μπορεί να επιστρέψει στον αγρό και να βελτιώσει το έδαφος και να βοηθήσει τον καλλιεργητή να μειώσει την εξάρτηση του από τα λιπάσματα.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν αντικείμενο πολλών συζητήσεων και σχεδιασμών εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως να φαίνεται να αποδίδουν απτές λύσεις με αποτέλεσμα να παραμένουν στη σφαίρα της θεωρίας. Ένας βασικός λόγος για αυτό, είναι το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού το οποίο είναι απαγορευτικό για έναν μεμονωμένο καλλιεργητή.

Το CompOlive
Το έργο COMPOLIVE, εξετάζει την δυνατότητα που έχει η κομποστοποίηση στον αγρό ως υπηρεσία, να καλύψει την απόσταση ανάμεσα στη θεωρεία και την πράξη, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον παραγωγό.
H κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα φυτικά υπολείμματα αποσυντίθεται με την βοήθεια του ατμοσφαιρικού αέρα, την παρουσία υγρασίας και την συμμετοχή οργανισμών και δημιουργούν οργανική ουσία ή χουμο ή κομπόστ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σημαντικό εδαφοβελτιωτικό υλικό που λείπει από χωράφια εντατικά καλλιεργήσιμα.
Εγγραφείτε!
Πως θα λειτουργεί η υπηρεσία: Ο καλλιεργητής θα μπορεί να κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, να εντοπίζει το αγροτεμάχιο του στο χάρτη και από εκεί μέσω δορυφόρου θα υπολογίζεται η «βιομάζα», η διαθέσιμη δηλαδή πρώτη ύλη. Η πλατφόρμα θα παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες για τον καλλιεργητή, όπως γεωργικές προειδοποιήσεις, απόσταση και διαδρομή προς το κοντινότερο ελαιουργείο, συμβουλές για την καλλιέργεια κ.α. Τέλος θα μπορεί να κλείνει ραντεβού ώστε να έρθει το συνεργείο επί τόπου στον αγρό την ημέρα που επιθυμεί.
Με κλαδοτεμαχιστή
Το συνεργείο θα μεταφέρει στο αγροτεμάχιο έναν κλαδοτεμαχιστή με τον οποίο επεξεργάζονται τα κλαδιά τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται σε ένα παλετοκιβώτιο σε ένα σημείο του αγρού, ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο και να είναι πηγή όχλησης. Στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε κατσίγαρο ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη υγρασία αλλά και τα επιπλέον συστατικά που θα οδηγήσουν σε ένα υψηλής ποιότητας κομπόστ.
Η μόνη εργασία συντήρησης που απαιτείται είναι ο αερισμός (ανακάτεμα) κάθε 15-20 μέρες. Μετά από μερικούς μήνες το κομπόστ είναι έτοιμο για χρήση.
Το έργο
Το έργο COMPOLIVE, «Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωργικής Αξιοποίησης Παραπροϊόντων Ελαιοκομίας ως Εδαφοβελτιωτικά» εκπονείται από την GEOSYSTEMS Hellas, TM Λύσεις Περιβαλλοντική Ε.Π.Ε και την Ανέλιξις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε, και χρηματοδοτείται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κρήτης» τομέας παρέμβασης «Έρευνα και ανάπτυξη από ΜΜΕ, σε τομείς της RIS3Crete».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα www.compolive.eu ή επικοινωνήστε στο 2810 286088.