Αγροτικά

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν το ελαιόλαδο

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν το ελαιόλαδο

Έκκληση να σταματήσουν οι παραγωγοί το μάζεμα του ελαιοκάρπου

A-
A+
05/12/2014 | 14:10

Σε μια ευοίωνη χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο, όπως έχει χαρακτηριστεί, ορατοί κίνδυνοι απειλούν την ποιότητα και τις τιμές πώλησής του. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές κατά την ελαιοσυλλογή και οι ελαιουργοί κάνουν έκκληση ώστε οι παραγωγοί να σταματήσουν το μάζεμα των ελιών μέχρι να πέσουν οι θερμοκρασίες.

Ο ελαιόκαρπος που παραμένει για μέρες στα τσουβάλια κινδυνεύει να αυξήσει την οξύτητα του λαδιού που θα παραχθεί, αντίθετα αν παγώσει ο καιρός το πρόβλημα λύνεται. Οι ελιές με αυτές τις θερμοκρασίες μέχρι να αλεστούν μπορούν να φτάσουν και το 1,5 οξέο.Οι εκτιμήσεις άλλωστε για την πορεία των τιμών παραμένουν ενθαρρυντικές, αφού χθες στη Μεσσηνία η τιμή πώλησης έφτασε τα 3,96 ευρώ το κιλό.

Η ζημιά

«Μην πηγαίνουν τώρα που κάνει ζέστες να μαζεύουν τις ελιές τους. Δε χάλασε ο κόσμος να περιμένουν λίγες μέρες», καλεί τους παραγωγούς από την πλευρά του και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας “Ρούσσος Α.Ε.” Ζαχαρίας Χιωτάκης. «Δεν ωφελεί τώρα. Διότι το κάθε ελαιουργείο είναι στην “τσίτα”. Και δουλεύει και σε πιο υψηλές στροφές, απ’ ό,τι συνήθως. Ενώ τα τσουβάλια στοιβάζονται για μέρες γιατί η δυναμικότητα των ελαιουργείων δεν είναι τόσο μεγάλη για να μπορεί να αλέθει αυθημερόν τις ελιές. Και όταν η ελιά με τέτοια θερμοκρασία είναι στην αυλή και είναι και σε τσουβάλι, αυτό κάνει ζημιά στο λάδι. Διότι μπορεί να έχουμε συνηθίσει να μαζεύουμε τις ελιές και να τις βάζουμε στα τσουβάλια, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Στην Ιταλία δε θα δεις τσουβάλια στο λιομάζωμα. Έχουν τον ελαιόκαρπο σε πλαστικά κιβώτια. Στα τσουβάλια θα έπρεπε η αποθήκευση των ελιών να έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια».

Μαζική ελαιοσυλλογή

Την ίδια ώρα, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και των καλών τιμών παραγωγού, έχουν μαζευτεί ήδη μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου σε ολόκληρη την Κρήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται, από τη φετινή συνολική παραγωγή, έχει ήδη μαζευτεί το 30% τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης. Και αν συνεχιστεί η συγκομιδή του ελαιοκάρπου με αυτούς του ρυθμούς, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, κάτι, όμως, που δε θα ήταν καλό για την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και για την πορεία των τιμών του.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Οι ελαιουργοί δηλώνουν ότι όταν θα φρακάρουν οι δεξαμενές τους με λάδι που ο παραγωγός τούς το παραδίδει προς φύλαξη, δηλαδή χωρίς να το τιμολογήσει περιμένοντας μια καλύτερη τιμή, θα αναγκαστούν το υπόλοιπο που θα παραλάβουν να το παραδώσουν προς φύλαξη στον έμπορο με τον οποίο συνεργάζονται. Και αν γίνει αυτό, κάποια στιγμή που ο έμπορος ξεμείνει από άλλο λάδι και χρειαστεί κάποια ποσότητα, θα το διαχειριστεί το λάδι τους.

Η παραγωγή σε όλη τη χώρα

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από διάφορους φορείς για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναφέρουν πως στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 100 με 110 χιλιάδες τόνους και σε 250 έως και 285 χιλιάδες τόνους στο σύνολο της Ελλάδας.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, η παραγωγή στην Πελοπόννησο εκτιμάται μεταξύ 90.000 και 100.000 τόνων, 40.000-50.000 τόνων για την κεντρική Ελλάδα και 20.000-25.000 τόνων για τα νησιά. Έτσι, η συνολική ελληνική παραγωγή θα ανέλθει ανάμεσα στους 250 και 285.000 τόνους.

Πηγή: neakriti