Αυτοδιοίκηση
Ξανά πρόεδρος στην Κοινωφελή Επιχείρηση ο Στέλιος Μπομποδάκης
Ελλειμματικές οι κοινωνικές δομές καθώς δεν επαρκούν οι επιχορηγήσεις
Ενημερωτική συνάντηση των μελών που απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γόρτυνας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του προέδρου Στέλιου Μπομποδάκη, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την πορεία των θεμάτων που διαχειρίζεται η επιχείρηση και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η συνάντηση αυτή υπαγορεύτηκε καταρχήν από την ανάγκη γνωριμίας των νέων μελών μεταξύ τους, καθώς μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές άλλαξε, όπως ήταν φυσικό και η σύνθεση του Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Και κατά δεύτερον έπρεπε να γίνει η συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και να ενημερωθούν τα νέα μέλη για διαχειριστικά θέματα της Δημοτικής Επιχείρησης.
Συγκρότηση Δ/Σ
Σύμφωνα με το νόμο η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την πράξη συγχώνευσης το Δ.Σ. της επιχείρησης είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από τρεις αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου, έναν εκπρόσωπο κοινωνικού φορέα της περιοχής, έξι δημότες του Δήμου Γόρτυνας και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Στο τιμόνι της Κοινωφελούς Επιχείρησης παραμένει Πρόεδρος ο δημ. Σύμβουλος της πλειοψηφίας Στέλιος Μπομποδάκης, με αντιπρόεδρο τον δημ. Σύμβουλο Μιχάλη Τσικνάκη.

Κοινωνικές Δομές
Ο Πρόεδρος Στέλιος Μπομποδάκης ενημέρωσε τα μέλη για την λειτουργία των κοινωνικών δομών που έχει στη δικαιοδοσία της η Δημοτική Επιχείρηση και που συνολικά απασχολούν σε αριθμό τους 33 εργαζόμενους.
Ειδικότερα πρόκειται για πέντε δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εκ των οποίων δύο λειτουργούν στην πρώην ΔΕ του Ρούβα, μία στη Νύβριττο και μια ακόμα στη Γέργερη. Επιπλέον υπάρχουν ένας Βρεφικός Σταθμός στη Γέργερη και το ΚΗΦΗ Πανασού και τρεις Παιδικοί Σταθμοί, ένας στη ΔΕ Κόφινα ( Ασήμι), ένας στην Αγία Βαρβάρα και ένας στη ΔΕ Ρούβα ( Γέργερη).
Αναφορικά με τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» οι πόροι που διατίθενται μέσω ΕΣΠΑ και μέσω εθνικών κονδυλίων επαρκούν για τη λειτουργία των δομών και καλύπτουν σε ποσοστό 95% τη μισθοδοσία του προσωπικού. Ένα μικρό λειτουργικό κόστος που αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων καλύπτεται από την επιχείρηση.
Παιδικοί Σταθμοί
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους Παιδικούς Σταθμούς και στο Βρεφικό καθώς τα προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα και οι επιχορηγήσεις που δίνονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α και από εθνικούς πόρους δεν επαρκούν ούτε για τη μισθολογική κάλυψη των απασχολούμενων στις δομές. «Μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού το κόστος ανέρχεται στα 600.000 ευρώ και κάθε χρόνο έχουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 150.000 ευρώ από τη λειτουργία των ανωτέρω προγραμμάτων.
Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών ο πρόεδρος κ. Στέλιος Μπομποδάκης τόνισε ότι για κάθε παιδί υπάρχει ένα πάγιο ποσό της τάξης των 2.500 ευρώ το οποίο δίνεται τη σεζόν για την κάλυψη της δαπάνης στον Παιδικό Σταθμό και 3.100 ευρώ περίπου για τον Βρεφικό.
Όμως σε σχέση με τη δυναμικότητα των σταθμών, σύμφωνα με τη νόμιμη άδειας λειτουργίας, δεν εγκρίνονται από το πρόγραμμα όλες οι αιτήσεις με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μικρότερος αριθμός παιδιών. Έτσι αν για παράδειγμα στον Παιδικό Σταθμό στο Ασήμι η δυναμικότητα είναι για 22 παιδιά, η Ε.Ε.Τ.Α.Α ενέκρινε επιχορήγηση μόνο για 15 περιπτώσεις, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 70% ενώ για τα υπόλοιπα 7 παιδιά δόθηκε μετά από πιέσεις μια επιχορήγηση από εθνικούς πόρους, που όμως είναι μειωμένη κατά το 1/11 του αρχικού ποσού. Με αυτά τα δεδομένα όμως η λειτουργία των δομών δημιουργεί παθητικό και γι’ αυτό θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αναζήτησης επιχορήγησης και από άλλους φορείς ( Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο κλπ).
Ο Πρόεδρος δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών καθώς, όπως είπε, υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των απασχολούμενων και προβλήματα με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε στη συνέλευση, προσεχώς θα επιδιώξει μια συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κα. Θεανώ Βρέντζου για να τις εκθέσει το πρόβλημα με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία και την αδυναμία του Δήμου να καλύψει δαπάνες από ίδιους πόρους.