Blogs

Ανάλυση των ονείρων….

A-
A+
03/09/2016 | 18:22

Με το βιβλίο“Η ερμηνεία των ονείρων” (Freud, 1995)ο SigmundFreud, θα κλείσει οριστικά την πόρτα στις «ψυχοθεραπευτικές» τεχνικές της ύπνωσης και θα ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη των μυστικών του ασυνείδητου της ανάλυσης των ονείρων.Ο Freudπίστευε πως οι άνθρωποι συχνά ονειρεύονται πράγματα που θα ήθελαν να έχουν ή να κάνουν αλλά δεν μπορούν και πως αυτά συνδέονται ιδιαίτερα με σεξουαλικά και επιθετικά ένστικτα. Για τονFreud τα όνειρα είχαν πολλά κρυφά νοήματα. Προσπάθησε να τα καταλάβει, ώστε μέσα από αυτά να καταλάβει τους ίδιους τους ανθρώπους και το πώς αυτοί σκέπτονταν ή ενεργούσαν με διάφορους τρόπους.

Το όνειρο περιέχει πολλά στοιχεία της παιδικής μας ηλικίας. Ένας ασθενής του Freud του διηγήθηκε ότι στα όνειρα του από την παιδική ηλικία μέχρι και σήμερα, βλέπει ένα κίτρινο λιοντάρι, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αργότερα ο ασθενής αυτός ενημερώθηκε από την μητέρα του ότι το λιοντάρι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα του παιγνίδια στην παιδική του ηλικία.Το όνειρο σύμφωνα με τον Freudείναι η εκπλήρωση μίας επιθυμίας και αυτό αποτελεί ένα γενικό γνώρισμα του. Για παράδειγμα «Όταν το βράδυ τρώω σαρδέλες, ελιές ή άλλα αλμυρά φαγητά, την νύχτα ξυπνάω από την δίψα. Προηγείται όμως ένα όνειρο που έχει πάντα το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή ότι πίνω. Ρουφάω άφθονο νερό …ύστερα ξυπνάω και πράγματι νιώθω την ανάγκη να πιω, και αυτή την επιθυμία μου το όνειρο μου την εμφανίζει εκπληρωνόμενη» (Freud, 1995, σελ.130).Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ονειρευόμαστε ότι βρισκόμαστε γυμνοί μπροστά σε ξένους και νιώθουμε αμηχανία ενώ οι ξένοι αδιαφορούν. Τα παιδιά συνήθως απολαμβάνουν το ξεγύμνωμα, χωρίς να νιώθουν καμία ντροπή, σηκώνουν το φανελάκι τους μπροστά σε ξένους, δείχνοντας τους έτσι τον ενθουσιασμό τους. Σε αυτήν λοιπόν την παιδική ηλικία, μία παιδική ηλικία χωρίς ντροπή, γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό είναι δυνατό πολλές φορές να μας μεταφέρουν τα όνειρα μας, καθώς αποτελούν εκπλήρωση επιθυμίας. (Φρόϋντ, 1995). Επίσης όταν ονειρευόμαστε ότι  πετάμε ή πέφτουμε. Τα όνειρα αυτού του είδους αναπαράγουν επιθυμίες από την παιδική μας ηλικία, τα παιδιά συνήθως ζητάνε ακούραστα να τα σηκώνουν και να τα πετάνε στον αέρα. Προτιμούν παιγνίδια όπως είναι η κούνια, τραμπάλα.

Μέσα από τα όνειρα λοιπόν θα μπορούσαν να βρεθούν τα βαθύτερα κίνητρα κάθε σκέψης και πράξης μας. Με τον τρόπο αυτό τα όνειρα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας αλλά και στην αυτοανάλυση μας.

 

  • Η Ροδάνθη Λεμονάκη είναι Ψυχολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης