επικαιρότητα
Επικαιροποίηση και διεύρυνση των Λαϊκών Αγορών
Α) Οι λαϊκές αγορές είναι θεσμός άρρηκτα δεμένος με την ελληνική κοινωνία. Εβδομαδιαία τουλάχιστον παρουσία στην πόλη, στο προάστιο, στην κωμόπολη. Εκεί η ελληνική οικογένεια περιμένει την καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, να μεταβεί με ένα-δύο μέλη της, να προμηθευθούν κυρίως οπωροκηπευτικά, σε ποσότητες-ποιότητες-τιμές.
Οι λαϊκές αγορές σταθεροποιούν την οικονομία των ανθρώπων. Είναι δημιούργημα του πρωτογενούς τομέα, που έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε, για ωφέλεια των κοινωνιών, αλλά και του κράτους. Μειώνει το μέγεθος των εισαγωγών και συμβάλλει θετικά στο οικονομικό ισοζύγιο. Οι λαϊκές αγορές εκπροσωπούνται από προϊόντα που παράγουν κυρίως Έλληνες που ασχολούνται με την γεωργία. Η γεωργική οικογένεια διαμένει στην επαρχία, αποτρέπει την μετανάστευση, μειώνει την αστυφιλία. Με το εισόδημά δίνει “οξυγόνο” στον τόπο της, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα.
Έτσι συνυπάρχει η γεωργία, άρρηκτα συνυφασμένη με την αποκεντρωμένη ελληνική κοινωνία. Συρρίκνωση των λαϊκών αγορών σημαίνει παράλληλα συρρίκνωση των παραγωγικών ιστών της ελληνικής επαρχίας και των οικονομιών των αστικών κέντρων.
Β) Είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι τα μέτρα κατά του κορωνοιού COVID19 που έλαβε έγκαιρα, προσαρμοζόμενα η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, απέδειξαν την πειθαρχία και αλληλεγγύη των Ελλήνων που έφερε αποτελέσματα, με συνέπεια η Ελλάδα να γίνει μοντέλο προς μίμηση και προηγμένων χωρών, μετά από κάποια χρόνια μοντέλο προς αποφυγή.
Γ) Θα σταθούμε όμως στα μέτρα για τις λαϊκές αγορές έως 30/4.
Στις υπάρχουσες λαϊκές πηγαίνει το 50%, οι πάγκοι σε απόσταση 5,00 μέτρων. Απαγορεύονται παραγωγοί ή πωλητές σε άλλη περιφέρεια. Με τις παραβάσεις να κλείνει όλη η λαϊκή.
Αποτέλεσμα των μέτρων αυτών ήταν να στερείται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού την πλήρη λειτουργία λαϊκών αγορών.
Στις λαϊκές αγορές της πρωτεύουσας και των προαστίων έρχονται και πωλούν κυρίως παραγωγοί από άλλους νομούς και περιφέρειες, όπως κυρίως Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδος), Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτίας, Εύβοιας), Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων). Αποτέλεσμα της απαγόρευσης των ανωτέρω είναι να υπάρχουν ανατιμήσεις παρόμοιων ειδών στα σούπερ-μάρκετ, αλλά και στις λαϊκές αγορές. Αγρότες πετούν τα προϊόντα τους στη χωματερές, ή τα πωλούν 0,20-0,30 λεπτά και τα σούπερ μάρκετ-λαϊκές 2 ή 3, η 4 ευρώ το κιλό, δίνοντάς τα σε μεσάζοντες εμπόρους.
Αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνεται επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών και να αυξάνονται οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Δ) Προτείνονται και με βάση τη σταθερότητα των ειδικών μέτρων της υγείας τα εξής: Την ίδια μέρα που γίνεται η λαική αγορά, το 50% των αγροτών-πωλητών, να πηγαίνει σε δεύτερο και τρίτο κοντινό δρόμο. Στις ενδιάμεσες εισόδους της λαικής θα υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, ή άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα κατευθύνουν τους εισερχομένους στις δύο κεντρικές εισόδους που θα τους παρέχεται καρτέλα εισόδου (όπως στο σούπερ μαρκετ) κατά 10μ. ένα άτομο. Σε παραβάσεις δεν θα διακόπτεται η λειτουργία της λαικής, αλλά θα δίνεται πρόστιμο από την Αστυνομία στον κατα περίπτωση παραβαίνοντα τις διατάξεις/μηδενική ανοχή. Επίσης θα επιτρέπεται η διακίνηση αγροτικών αγαθών προς πώληση από περιφέρεια σε περιφέρεια σε ένα-δύο άτομα της κάθε μετακίνησης, με επιβολή προστίμου στην υπέρβαση.
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, χωρίς επιπτώσεις στα ειδικά μέτρα της υγείας, θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα οικονομικής ευεξίας στον αγροτικό πληθυσμό, σε αρκετούς νομούς της χώρας, καθώς και στους αγοραστές-καταναλωτές κατοίκους του 1 1/2 εκατομμυρίου των Αθηνών και των προαστίων της, καθώς και των μεγαλουπόλεων και κωμοπόλεων της χώρας.
Ο κ. Iωάννης Μανιαδάκης είναι Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο