Υγεία
Εθισμός στις οθόνες – Μία σύγχρονη εξάρτηση.
Η χρήση του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή είναι απόλυτα ενσωματωμένη στην καθημερινότητα μας. Οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές αντιπροσωπεύουν ένα υπέροχο κόσμο δυνατοτήτων και ευκαιριών για επικοινωνία. Τι γίνεται όμως όταν η τεχνολογία παίρνει τη θέση της ανθρώπινης επαφής; Καλό θα ήταν να αναγνωρίζουμε πότε το παρακάνουμε… και τι επιπτώσεις έχει αυτή η συνήθεια στη ζωή μας.
Για να ελέγξετε αν έχετε εθιστεί, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις.
- Είστε απορροφημένος από μία οθόνη και σκέφτεστε από πριν την επόμενη φορά που θα την χρησιμοποιήσετε;
- Αισθάνεστε ανήσυχος, κυκλοθυμικός ή ευερέθιστος όταν προσπαθούν να σας μειώσουν ή να σας σταματήσουν τη χρήση της;
- Την χρησιμοποιείτε περισσότερο από όσο υπολογίζατε αρχικά;
- Διακινδυνεύετε τις σχέσεις σας ή την εκπαίδευση σας εξαιτίας αυτής;
- Έχετε πει ψέματα για να κρύψετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτή;
- Την χρησιμοποιείτε για να ξεφύγετε από τα προβλήματα ή για να ανακουφιστείτε από συναισθήματα δυσφορίας (π.χ. συναισθήματα απελπισίας, ενοχής, άγχους, κατάθλιψης);
- Έχετε φτάσει στο σημείο να παραμελείτε την προσωπική σας υγεία, να γευματίζετε ανθυγιεινά, να παραμελείτε τη δουλειά ή το σχολείο, να συγκρούεστε έντονα με τα οικεία σας πρόσωπα εξαιτίας αυτής της συσκευής;
Εάν έχετε απαντήσει θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε πρέπει να ΔΡΑΣΕΤΕ!!!
- Ορίστε ποιες ώρες της ημέρας θα την χρησιμοποιείτε, για πόση ώρα και που. Η αλλαγή του χρόνου και του χώρου χρήσης θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την δύναμη της συνήθειας.
- Σκεφτείτε μια δραστηριότητα που πάντα θέλατε να ασχοληθείτε και προσπαθήστε να την κάνετε χρησιμοποιώντας κάποιες ώρες από την χρήση της συγκεκριμένης οθόνης. Όσο πιο διασκεδαστική θα είναι αυτή η ασχολία, τόσο λιγότερο θα νιώθετε την επιθυμία να επιστρέψετε στην ηλεκτρονική σας συσκευή.
- Προγραμματίστε την χρήση της πριν από τις καθιερωμένες υποχρεώσεις σας, έτσι ώστε να σας υπενθυμίσουν πότε πρέπει να σταματήσετε. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα παρασυρθείτε, χρησιμοποιείστε ένα ξυπνητήρι.
- Ακόμα και σε περίπτωση εθισμού δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε κάθε χρήση. Καλό θα ήταν να την εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και να προσπαθήσετε να την μειώσετε σταδιακά.
- Αναζητήστε την στήριξη των ανθρώπων που μπορείτε να δείτε και να αγγίξετε. Είναι μια καλή ευκαιρία για επανασύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα, όπως είναι η οικογένεια και οι φίλοι σας.
- Εκμεταλλευτείτε τις θετικές σας ιδιότητες που ανακαλύψατε ή αναπτύξατε μέσα από την χρήση της ηλεκτρονικής σας συσκευής και χρησιμοποιείστε τις στην «πραγματική ζωή». Αν μπορείτε να είστε έξυπνοι, ενεργητικοί, πνευματώδεις, με άποψη και ευαισθησίες στο διαδίκτυο τότε γιατί δεν μπορείτε να είστε και στην πραγματική ζωή;
Τέλος θα πρέπει να αναγνωρίσετε τα πιθανά συναισθήματα δυσφορίας και αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού.
Η Αναστασία Ρομπογιαννάκη, Ψυχολόγος, εργάζεται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνεδρίες ατομικές, ζεύγους και οικογένειας σε θέματα όπως:
- Διαχείριση Στρες
- Διαχείριση Συναισθηματικού, Ψυχικού Τραύματος
- Συμβουλευτική Ζεύγους – Οικογένειας – Διαζυγίου
- Ψυχολογία Βρέφους & Παιδιού Προσχολικής Ηλικίας
- Συμβουλευτική Διαπαιδαγώγησης Παιδιών & Εφήβων
- Συμβουλευτική Παιδιών & Εφήβων
- Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες
- Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβεία
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ
2892400610 – 6937494215
Άρη Βελουχιώτη 12 Μοίρες, (1ος όροφος)