Κρήτη

Eκθέματα του Μουσείου Ηρακλείου πήγαν Πεκίνο

Eκθέματα του Μουσείου Ηρακλείου πήγαν Πεκίνο

Συμμετέχουν στην κορυφαία εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών του Κινέζικου Μουσείου

A-
A+
24/04/2025 | 8:40

172 αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου -πολλά εκ των οποίων δεν είχαν εκτεθεί και άλλα δεν έχουν ταξιδέψει, εκτός συνόρων- ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο.

Τα εκθέματα  καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τα προϊστορικά χρόνια ως και τις ιστορικές περιόδους της Κρήτης.
Η Έκθεση αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών του Κινέζικου Μουσείου του Παλατιού.

Την Έκθεση «Daedalus, Legends of Crete – Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης» (15 Απριλίου-27 Ιουλίου) οργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Palace Museum του Πεκίνου, και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Την εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η συγκεκριμένη Έκθεση αποτελεί απόδειξη των διαχρονικών και διαρκώς αναπτυσσόμενων πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι δύο χώρες μας συνιστούν πυλώνες του παγκόσμιου πολιτισμού, με ένα ένδοξο παρελθόν που χαρακτηρίζεται από λαμπρά επιτεύγματα στη φιλοσοφία, την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία…

Αυτές οι εκθέσεις προσφέρουν στο κινεζικό λαό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη δεξιοτεχνία, τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις φιλοσοφικές ιδέες που διαμόρφωσαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό… Η έκθεση που εγκαινιάζουμε, σήμερα, συνεχίζει αυτή τη σημαντική παράδοση, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας, η οποία αναπτύχθηκε στην αρχαία Κρήτη. Το όνομα του Δαίδαλου είναι συνώνυμο της επινοητικότητας. Στην ελληνική μυθολογία, ο Δαίδαλος ήταν ένας αριστοτέχνης, ένας καινοτόμος, του οποίου η ευφυΐα και η δεξιοτεχνία ξεπερνούσαν τα όρια της εποχής του. Σχεδίασε τον σύνθετο και χαώδη λαβύρινθο για τον βασιλιά Μίνωα, ένα θαύμα της μηχανικής, που συμβόλιζε τη δημιουργικότητα και την πολυπλοκότητα. Η κληρονομιά του Δαίδαλου είναι βαθιά ριζωμένη στα τεχνολογικά επιτεύγματα της Μινωικής και Μυκηναϊκής Κρήτης”.