Κρήτη

Η πρώτη ελληνίδα καπετάνισσα!

Η πρώτη ελληνίδα καπετάνισσα!

Στην Υακίνθη Τζανακάκη το βραβείο «Γυναίκα της Θάλασσας»

A-
A+
12/12/2014 | 13:44

Είναι από τις Μέλαμπες τ’ Άη Βασίλη- μα, σπάνια θα τη δείτε στο Ρέθυμνο καθώς ταξιδεύει στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Η Υακίνθη Τζανακάκη, η πρώτη Ελληνίδα καπετάνισσα σε ωκεανοφόρο πλοίο, βρίσκεται πάλι αυτές τις μέρες στη ναυτιλιακή επικαιρότητα καθώς τιμήθηκε στα ενδέκατα ετήσια Βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας της Lloyd’s List, σε μιά λαμπρή τελετή στην Αθήνα.

Το βραβείο

Η καπετάνισσα Υακίνθη Τζανακάκη κέρδισε το ειδικό Βραβείο «Γυναίκα της Θάλασσας» για την δράση της στην προστασία του δεξαμενόπλοιου της, «Αμφιτρίτη», και του πληρώματός του, στην διάρκεια ενός περιστατικού όταν δυνατοί άνεμοι το απείλησαν με απόρριψη φορτίου, στο Γενικό σταθμό επιβίβασης της Βηρυτού. “Μεγάλα ονόματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας -διαβάζουμε στα ναυτιλιακά έντυπα- τιμήθηκαν στα ενδέκατα ετήσια Βραβεία της Ελληνικής Ναυτιλίας της Lloyd’s List, τα οποία παρουσιάστηκαν μπροστά σ’ ένα κατάμεστο ακροατήριο 1.150 καλεσμένων στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental στην Αθήνα. Εξέχων καλεσμένος της βραδιάς ήταν ο διεθνούς φήμης φυσικός, καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Στο ακροατήριο επίσης απηύθυνε λόγο ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, -/Ρεθεμνιώτης, από το Γεράνι και ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν./- που αποκάλυψε σχέδια για το 2020 για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας”. Τα Βραβεία λαμβάνουν χώρα ετησίως για να αναγνωρίσουν και να ανταμείψουν κατακτήσεις και αξιέπαινες ενέργειες στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς επίσης και για να προωθήσουν την θέση της Ελλάδας ως ναυτιλιακού κέντρου. Οι νικητές επιλέγονται από μία ανεξάρτητη επιτροπή κριτών οι οποίοι εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η πλοίαρχος καπετάν Υακίνθη Τζανακάκη, εκπόρθησε -εδώ και κάποια χρόνια- ένα από τα τελευταία ανδρικά οχυρά, αναλαμβάνοντας -ήταν περίπου το 2010- την πλοιαρχία του δεξαμενόπλοιου, του ομίλου Τσάκου «Ανδρομέδα». Πολλές απόφοιτες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (έχουν αποκτήσει διπλώματα πλοιάρχου Β΄ και Α΄ τάξης, αλλά η Υακίνθη Τζανακάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα που κυβερνάει ωκεανοφόρα πλοία. Μια συνάδελφος της Υακίνθης, η Μαρία Λαμπρίδου, έγραψε τότε, παίρνοντας αφορμή από το όνομα της καπετάνισσας και του πλοίου: …”Κι είναι πραγματικά υπέροχο που η νέα πλοίαρχος, η Υακίνθη, αλλά και το καράβι της, η Ανδρομέδα, από την ελληνική μυθολογία έλκουν τα ονόματά τους. Σύμβολο σημειολογικό πως οι μύθοι του λαού μας μένουν ακόμη ζωντανοί, όχι μόνο μέσα από τα ονόματα μα και επιβεβαιώνοντας τη θέση που είχε η γυναίκα για τους Έλληνες πριν διαδοθεί ο χριστιανισμός και την κλείσει σε γυναικωνίτες. Και να θυμίσω εδώ πως ο μεν Υάκινθος έπεσε θύμα της ζήλιας του Ζέφυρου, της προσωποποίησης του δυτικού ανέμου, η δε Ανδρομέδα λίγο έλειψε να κατασπαραχθεί από θαλάσσιο κήτος, ευτυχώς όμως την έσωσε την τελευταία στιγμή ο Περσέας και στη συνέχεια την παντρεύτηκε. Τώρα, μπορεί να μοιάζει με παραμύθι αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια, ένας θηλυκός Υάκινθος τολμάει και τα βάζει όχι μόνο με το Ζέφυρο μα με όλους τους ανέμους, κι η Ανδρομέδα δε λογαριάζει τα θαλάσσια κήτη ούτε καρτερεί δεμένη στο βράχο κανέναν Περσέα να τη σώσει. Χέρι χέρι με την καπετάνισσα της σκίζουν οι δυο τους τις θάλασσες και διαλύουν τα μυθεύματα πως τάχα και καλά δεν μπορούν οι γυναίκες να γίνουν πλοίαρχοι και πως δεν είναι για τα θηλυκά η θάλασσα¨…
Μυθικό είναι όμως και το όνομα του επόμενου πλοίου -“Αμφιτρίτη” του ομίλου Μαρτίνου- που κυβερνά η Υακίνθη: Η Αμφιτρίτη, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν μία από τις πενήντα Νηρηίδες, τις νύμφες που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας, αλλά κατά τον Απολλόδωρο ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος. Ήταν από τις πιο όμορφες Νηρηίδες και ο Ποσειδώνας, θεός της στεριάς και της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών και των πόσιμων νερών, την ερωτεύτηκε. Σύμφωνα με τον μύθο, την πολιορκούσε πολύ καιρό, χωρίς αποτέλεσμα. Εκείνη για να αποφύγει την πίεση και το γάμο, κατέφυγε τελικά στον Άτλαντα. Ο Ποσειδώνας όμως έστειλε προς αναζήτησή της ένα δελφίνι, που την βρήκε και την έφερε πίσω…

Πηγή: Από Δημητρη Κ. Τζανακάκη