Ελλάδα
Κορυφαίος ο κρητικός ντάκος!
Στην λίστα του «Taste Atlas» με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο ο κρητικός ντάκος
Στην λίστα που δημοσίευσε ο έγκυρος οδηγός «Taste Atlas» με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο ο κρητικός ντάκος φιγουράρει 1ος στην κορυφή, ακολουθούμενος μάλιστα από την ελληνική «χωριάτικη σαλάτα» που βρίσκεται στη 2 η θέση. Το Taste Atlas είναι ένας βιωματικός ταξιδιωτικός
διαδικτυακός οδηγός που οφείλει την εγκυρότητα του στο ότι συντάσσεται από γνώστες που δοκιμάζουν εξονυχιστικά παραδοσιακά φαγητά αυθεντικές συνταγές, κατατάσσοντας
τα προϊόντα με βάση την ποιότητα τους.
1 η θέση Ντάκος: «Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου
υψηλής ποιότητας. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», είναι η λιτή περιγραφή από το Taste Atlas για την λαχταριστή σαλάτα από την Κρήτη.
2 η θέση «Χωριάτικη»: «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο
και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά
συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».
Ακόμα δύο ελληνικές συμμετοχές θα βρει κανείς στις 50 καλύτερες σαλάτες της λίστας του Taste Atlas.
28 θέση Χόρτα: Στην 28η θέση θα συναντήσει κανείς τα Χόρτα. Όπως αναφέρεται «Είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βρασμένα, τα οποία περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο».
40 η θέση, Πατατοσαλάτα: Στην 40η θέση βρίσκεται η πατατοσαλάτα με την γνωστή σελίδα να σημειώνει: «είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα
γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Διάφορες προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».
Η πεντάδα: Όσον αφορά τις σαλάτες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του Taste Atlas: Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η σαλάτα χούρια με καταγωγή από την Τυνησία. «Φτιάχνεται με καρότα, σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο, κύμινο και αλάτι». Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ιταλική
σαλάτα caprese, «ο τέλειος συνδυασμός ώριμων, ηλιοκαμένων ντοματών, κρεμώδους μοτσαρέλας και φρέσκου βασιλικού». Την πεντάδα συμπληρώνει η σαλάτα Fattoush από την Τυνησία. «Είναι μια απλή σαλάτα που φτιάχνεται με παραδοσιακή πίτα που κόβεται σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς και στη συνέχεια φουρνίζεται, ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται. Στη συνέχεια αναμειγνύεται με μια ποικιλία λαχανικών, όπως μαρούλι, ραπανάκι, τραγανά αγγούρια, ντοματίνια ή κανονικές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο. Όλα τα συστατικά ψιλοκόβονται και αναμειγνύονται με μια γενναιόδωρη ποσότητα βοτάνων, συνήθως δυόσμο και μαϊντανό».