Κρήτη

Οικογενειακή «συμμορία» στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κίσσαμο

Οικογενειακή «συμμορία» στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Κίσσαμο

Τέσσερις συλλήψεις για περιστατικά παραβατικότητας και αδεσποτίας παραγωγικών ζώων

A-
A+
23/04/2025 | 17:58

Σε τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις μελών της ίδιας οικογένειας, που φέρονται να εξακολουθούν να δρουν παραβατικά στην ορεινή και ημιορεινή Κίσσαμο, και που λυμαίνονται ξένες περιουσίες, προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις των Χανίων που συμμετείχαν σε μια ακόμα καλά οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για πρόσφατα αποφυλακισμένους, που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία που σχηματίστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε βάρος τουλάχιστον 30 κατοίκων της περιοχής, εκ των οποίων οι 16 είχαν συλληφθεί ως μέλη εγκληματικών ομάδων. Τα συγκεκριμένα άτομα είχαν αποφυλακιστεί στις 20 Μαρτίου με διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα μετά από 9 μήνες προσωρινής κράτησης υπό το βάρος των επιβαρρυντικών στοιχείων της δικογραφίας.

Σε βάρος των συλληφθέντων είχαν γίνει πρόσφατα και νέες καταγγελίες από ανυπεράσπιστους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου, που αδυνατούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από καταπατήσεις και από το φαινόμενο της αδεσποτίας.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε σπίτια και ιδιοκτησίες των μελών γνωστής οικογένειας, ήταν το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες αποφασιστικό χτύπημα της ηγεσίας της αστυνομίας, που φέρεται ανυποχώρητη στην εξάλειψη ενός φαινομένου που αποτελεί πληγή για ολόκληρη την Κρήτη.

Στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της αδεσποτίας περιλαμβάνεται και η τροπολογία που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο η υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη και έγινε δεκτή και η οποία προβλέπει υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες που μπορεί να φτάνουν μέχρι τις 12.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα χρηματικά ποσά των προστίμων, που θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα, διαμορφώνονται σε 500 ευρώ για την πρώτη φορά πρόκλησης αγροτικών φθορών, αυξανόμενο σε 1.500 ευρώ για την επόμενη φορά και για κάθε επόμενη προβλέπεται διπλασιασμός μέχρι ποσού 12.000 ευρώ.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σέβη Βολουδάκη μιλώντας στο Neakriti.gr με αφορμή τη νέα επιχείρηση της αστυνομίας στην Κίσσαμο, έκανε λόγο «περιπτώσεις κατ’ εξακολούθηση για την οποίες η αρμοδιότητα είναι στο Δασαρχείο αλλά κυρίως στην Ελληνική Αστυνομία και προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα. Εκείνη την ώρα που βεβαιώνεται η παράβαση, βεβαιώνεται και το πρόστιμο και κάθε φορά διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται, τετραπλασιάζεται. Άρα λοιπόν υπάρχει πια νομοθετικό πλαίσιο, είναι πάρα πολύ αυστηρό, αυτό εφαρμόζει η ελληνική αστυνομία».

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να εξαλειφθεί το φαινόμενο, το οποίο ταλανίζει την περιοχή μας, τα Χανιά και ειδικότερα την Κίσσαμο και έχει οδηγήσει σε ερήμωση των χωριών, σε ερήμωση της υπαίθρου και σε μεγάλα προβλήματα τους κατοίκους αυτής της περιοχής».

Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να προσπαθήσουν για το καλύτερο, γιατί διαφορετικά μιλάμε για κατάλυση του κράτους. Καλούνται όλοι να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό στις μέρες μας, να υπάρχουν αδέσποτα ζώα και να προκαλούν ζημιές σε περιουσίες», σημείωσε.

Οι διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας τον περασμένο Ιούνιο σε βάρος των συλληφθέντων και άλλων συγγενικών τους προσώπων, αφορούσαν κυρίως σε κακουργήματα.

Μεταξύ άλλων τα 16 φερόμενα μέλη των εγκληματικών ομάδων διώκονταν για σύσταση συμμορίαςαπόπειρες ανθρωποκτονίαςεκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχώνπρόκληση σωματικών βλαβώνφθορές ξένης περιουσίαςζωοκλοπέςπαραβάσεις του νόμου περί ευζωίας ζώων συντροφιάςπαραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ακόμη και για ληστεία που είχε διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπού στα Χανιά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια, θύματα του καθεστώτος ανομίαςκαταπάτησης και αυθαίρετης εκμετάλλευσης γης που είχαν επιβάλει οι φερόμενοι ως δράστες, έχουν κινητοποιηθεί και μέσα από τον Σύλλογο για την Αντιμετώπιση της Αδεσποτίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Πολλές φορές κατέφευγαν στη δικαιοσύνη χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν καταφέρει να κατοχυρώσουν επί της ουσίας τα δικαιώματά τους πάνω στις περιουσίες τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση κατοίκων του χωριού Μουρί, που έχουν καταγγείλει πως οι εικόνες με εκατοντάδες αιγοπρόβατα να βόσκουν ανεπιτήρητα, καταστρέφοντας από ελαιοκαλλιέργειες μέχρι κηπευτικά και λουλούδια, είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητά τους.

Πηγή: zarpanews.gr neakriti.gr