Νότια Κρήτη
Ελιά αναστήθηκε από τις στάχτες της!
Ο καμένος κορμός έβγαλε πάλι δροσερά κλωνάρια στο Νότιο Ρέθυμνο
Το μύθο του φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του, θυμίζει η φωτογραφία του Γιάννη Φραγκιαδάκη, με τον καμμένο κορμό της ελιάς ο οποίος, ύστερα από μια μεγάλη πυρκαγιά, βγάζει και πάλι βλαστούς, κάπου στο νότο του Νομού Ρεθύμνου!
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αν και ένας ελαιώνας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά μπορεί να φαίνεται ολοκληρωτικά κατεστραμμένος, τα δέντρα ενδεχομένως μπορεί να ανακάμψουν και να γίνουν πάλι παραγωγικά εφόσον υπάρξει ορθή διαχείριση.
Συνεπώς δεν θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις εκρίζωσης των καμένων δένδρων και αντικατάστασής τους με νεαρά δενδρύλλια διότι εκτός από την οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών μπορεί να προκληθούν και διαδικασίες υποβάθμισης του εδάφους, π.χ. διάβρωση εδάφους εξαιτίας της απομάκρυνσης του ριζικού συστήματος των ελαιοδένδρων.
Σημειώνεται πως η ζημιά που μπορεί να έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα είναι συνδυαστική απόρροια πολλών παραμέτρων, όπως η ηλικία των δένδρων, η ταχύτητα του πνέοντος ανέμου και η ύπαρξη ετήσιας-ξηρής βλάστησης στον ελαιώνα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μεγάλη παραλλακτικότητα στο μέγεθος της ζημιάς των δένδρων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ακόμη και μέσα στον ίδιο ελαιώνα.
Στα ελαιοδένδρα που έχουν υποστεί σοβαρότερες ζημιές, το μέγεθος της ζημίας και οι αποφάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελαιώνα θα ληφθούν με βάση τον ρυθμό αναβλάστησης των δένδρων. Επισημαίνεται ότι τα σοβαρά πληγέντα δέντρα δεν θα πρέπει να κλαδεύονται μέχρι να αξιολογηθεί η δυνατότητα αναβλάστησης του δένδρου, γεγονός που θα εκτιμηθεί μετά τις επόμενες δυο βλαστικές περιόδους: φθινόπωρο και άνοιξη.