Νότια Κρήτη
Λιάνα Φιτσάκη: Μια νέα Λογοθεραπεύτρια στις Μοίρες, με μεγάλη διάθεση προσφοράς!
«Αποφάσισα να γίνω Λογοθεραπεύτρια για να είμαι δίπλα σε κάθε αγχωμένο για το παιδί του γονιό, για να δώσω φωνή σε όσους δεν έχουν, για να βοηθάω ανθρώπους…»: Η Λογοθεραπεύτρια και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων, Λιάνα Φιτσάκη, δεν επέλεξε τυχαία το λειτούργημα που εξασκεί, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην κουβέντα που είχαμε μαζί της, διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της για το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά και τη μεγάλη διάθεση της για προσφορά σε όσους την χρειάζονται…
-Κυρία Φιτσάκη, τι ακριβώς αφορά η Λογοθεραπεία και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μας φανεί χρήσιμη;
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση, την παρέμβαση και την θεραπεία των διαταραχών του προφορικού και γραπτού λόγου, της ομιλίας, της φωνής, της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, της κατάποσης, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες.
Ένας Λογοθεραπευτής μπορεί να φανεί χρήσιμος σε περιπτώσεις όπως: αρθρωτικές-φωνολογικές διαταραχές, τραυλισμός, δυσαρθρία, αυτισμός, γλωσσικές δυσκολίες λόγω νοητικής υστέρησης, βαρηκοΐα, ειδική γλωσσική διαταραχή, μαθησιακές δυσκολίες, δυσφαγία, διαταραχές φωνής, εγκεφαλικά επεισόδια, αφασίες, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες.

-Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση των όποιων προβλημάτων καλείται να αντιμετωπίσει ένας Λογοθεραπευτής/Λογοθεραπεύτρια;
Η έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση των δυσκολιών παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού, τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο κοινωνικό κομμάτι. Σε αντίθετη περίπτωση μία μικρή δυσκολία μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή αν χαθεί πολύτιμος χρόνος.
-Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει ένας γονιός να απευθυνθεί σε ένα Λογοθεραπευτή/Λογοθεραπεύτρια για το παιδί του και από ποια ηλικία μπορεί να γίνει αυτό;
Υπάρχουν κάποια ορόσημα στην γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να τα κατακτούν ακριβώς στην ίδια ηλικιακή στιγμή, μην ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι μοναδικό. Ας δούμε ωστόσο, μερικές ενδείξεις που θα ‘’χτυπήσουν το καμπανάκι’’ του γονέα. Το παιδί δεν δείχνει σημάδια επικοινωνίας και δεν αντιδρά σε ήχους, δεν καταλαβαίνει οδηγίες-εντολές, δεν ανταποκρίνεται στο όνομα του κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, το λεξιλόγιο του δεν είναι αντίστοιχο της ηλικίας του, η ομιλία του δεν γίνεται κατανοητή παρ’ όλο που είναι 3 ετών, η άρθρωση του δεν είναι καθαρή παρά τα 4 του έτη, δυσκολεύεται να ξεκινήσει μία συζήτηση.
Η καλύτερη ηλικία παρέμβασης είναι 3-5 ετών, καθώς ο λόγος είναι στο κρισιμότερο στάδιο του, αν και λανθασμένα πιστεύεται πως πρέπει να περιμένουμε μέχρι το παιδί να πάει σχολείο, πράγμα που σημαίνει πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

–Οι εκπαιδευτικοί είναι ένας κλάδος που έρχεται σε άμεση καθημερινή επαφή με τα παιδιά, διαπιστώνοντας άμεσα πιθανά προβλήματα λόγου και ομιλίας. Πως μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας;
Πολλές φορές είναι αυτοί που παραπέμπουν ένα παιδί σε εμάς, ώστε να τα αξιολογήσουμε, έπειτα μπορούμε να συνεργαστούμε δουλεύοντας πάνω σε κοινούς στόχους και βοηθώντας ο ένας τον άλλο και για αυτόν ακριβώς το λόγο αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Διαγνωστική, Θεραπευτική και Συμβουλευτική.
-Η Λογοθεραπεία είναι μια πολύ ιδιαίτερη επιστήμη που έχει να κάνει με την ανθρώπινη επικοινωνία, με πραγματική κοινωνική προσφορά, που απαιτεί -πέρα από τις σπουδές- και προσωπικές ικανότητες αλλά και διάθεση από την μεριά των Λογοθεραπευτών να «επικοινωνήσουν» οι ίδιοι με τον καλύτερο τρόπο με το παιδί ή τον ενήλικα που χρειάζεται τη βοήθεια τους. Εσείς πως επιλέξατε την ενασχόληση σας με την Λογοθεραπεία;
Αποφάσισα να γίνω Λογοθεραπεύτρια για να είμαι δίπλα σε κάθε αγχωμένο για το παιδί του γονιό, για να δώσω φωνή σε όσους δεν έχουν, για να βοηθάω ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις διαταραχές τους ή να προσαρμοστούν σε αυτές. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή μου αυτή αποτέλεσε ο αυτισμός του αδερφού μου, καθώς έχω βρεθεί κι εγώ στην ίδια θέση με τους γονείς που απευθύνονται σε εμένα πια.

-Που μπορεί να σας βρει κάποιος και ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Λογοθεραπευτηρίου σας;
Πρόσφατα άνοιξα το γραφείο μου «Λογοπαίγνιο» στις Μοίρες, 25ης Μαρτίου 278 (απέναντι από το χημείο του Λενακάκη) στον 1ο όροφο. Είμαι διαθέσιμη να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας 28920-29125, 6983779859 και να πραγματοποιήσουμε μία δωρεάν αξιολόγηση του παιδιού σας.
Ωράριο λειτουργίας: 13:30-21:00.