Νότια Κρήτη

“ΜΟΙΡΕΣ”, από την κοινότητα στο Δήμο

“ΜΟΙΡΕΣ”, από την κοινότητα στο Δήμο

A-
A+
23/04/2018 | 14:42

Ατέλειωτη πράγματι η ιστορία αλλά και οι “ιστορίες” της γι’ αυτή!

Αυτή, που δε συνηθίζει να χαρακτηρίζει μόνο τους ανθρώπους. Χαρακτηρίζει τόπους, πόλεις, χωριά, μνημεία και βοηθά όλα αυτά να αποτυπωθούν ξεχωριστά στη μνήμη του απλού ανθρώπου, προσδιορίζοντας την πορεία του και την εξέλιξή του.

Ο τόπος μας, η περιοχή μας, ο Δήμος μας, έχουν ένα μοναδικό προνόμιο: να διαθέτουν πλούσια ιστορία σε βάθος αιώνων, έχουν να επιδείξουν μία μοναδική ιστορική διαδρομή… Οι Μοίρες, τα γύρω χωριά και η ευρύτερή τους περιοχή, έχοντας την καθημερινή ιστορία, που πολλές φορές τόσο ζωντανή και με απαιτητικό τρόπο προκαλούν τον καθένα μας. Γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο κος Αρμουτάκης.

Χθες ήταν ημέρα πολιτισμού για το Δήμο Φαιστού. Ήταν τα εγκαίνια όχι μόνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης “Μανώλης Μαρκάκης” του Δήμου  αλλά τα εγκαίνια μιας καινούριας σελίδας πολιτισμού και αναγέννησης του Δήμου μας που με ανοικτό νου και προθυμία για εξωστρέφεια αρχή γενομένης από τον πολιτισμό μας, ο κος  Αρμουτάκης και οι αξιόλογοι συνεργάτες του άνοιξαν το  δρόμο για να τον περπατήσουν οι νέοι μας. Για να έχουν μια πυξίδα και μια αναφορά πως τούτος ο τόπος η … Μεσαρά! Ένας  πραγματικά ευλογημένος τόπος με ανεκτίμητη προσφορά στην Εθνική μας Οικονομία. Ένας τόπος που κατά γενική ομολογία δεν έτυχε της κατάλληλης προσοχής, στοργής και αναλόγου ενδιαφέροντος από την πλευρά της πολιτείας. [σελ. 12 του βιβλίου].

Μη δυνάμενος άλλο ν’ αντέξει την τόση καταφρόνια της περιοχής ο συγγραφέας κι ευαίσθητος άνθρωπος κος Σάββας, θέλησε να ερευνήσει να ψηλαφίσει κομμάτι – κομμάτι την ιστορία του τόπου την οικονομική, την πολιτιστική, την ιστορική την εκκλησιαστική την αρχαιολογική και αν την δώσει στους Μεσαρίτες. Για να έχουν ένα ακόμα λόγο ν’ αγωνιστούν για τον τόπο τους αισθανόμενοι υπερήφανοι για την καταγωγή τους και την ωραιότητα του τοπίου στο οποίο είδαν το φως του κόσμου.

Την έκδοση αυτού του βιβλίου επιμελήθηκε ο Δήμος Φαιστού για να έχει την χαρά να δώσει το πολύτιμο αυτό υλικό πολιτισμού και τοπικής ιστορίας στους δημότες του. Ο κος Σάββας Δημήτρης ορμώμενος από το μαγευτικό Πήλιο γνώρισε τον τόπο μας και ρίζωσε σ’ αυτόν κάνοντας οικογένεια και δύο παιδιά τον Χρήστο και την Ειρήνη που μαζί με την Μαρία του την σύζυγό του, είναι ριζιμιά αγκωνάρια της ζωής του.

Μας κάνει μια ιστορική διαδρομή από την προϊστορική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Πιθανότατα να είχε σχέσεις με τις Μοίρες ο μεγάλος μας ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος [El Greco]. Λεπτομερή στοιχεία αναφέρει ο συγγραφέας στη σελίδα 87 του βιβλίου.

Παρακάτω αναφέρει το παζάρι των Μοιρών το σιδηρόδρομο της Μεσαράς αλλά και το οδικό δίκτυο Ηράκλειο – Μοίρες. Μπορείς να δεις τα ονόματα των δασκάλων σου και να θυμηθείς τα γυμνασιακά σου χρόνια, των ιεραρχών αλλά και των επαναστατών, τα ιερά προσκυνήματα και τα μοναστήρια της περιοχής.

Κάθε τόπος έχει να δείξει πολιτισμό κανείς όμως δεν έχει όλα τα του πολιτισμού μαζεμένα στον ίδιο τόπο όπως στη Μεσαρά. Στον δικό μας ευλογημένο τόπο. Τα λόγια δεν περιγράφουν την ικανοποίηση που θα νιώσει ο κάθε Μεσαρίτης όταν θα διαβάζει τις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Είναι τόλμη και ανδρεία σε δύσκολους καιρούς, που υπάρχουν πολλές ανάγκες γύρω σου, που πρέπει να τις καλύψεις με τον καλύτερο τρόπο και να προχωράς, που πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού που καθοδηγείς ως ηγέτης του Δήμου, να ιεραρχήσεις με θάρρος περισσό την ανώτατη προτεραιότητα του λαού, την μάθηση, την παιδεία του, την γνώση του.

Γιατί μόνο όταν ξέρουμε να διαβάζουμε την ιστορία μας τότε ξέρουμε και να διεκδικούμε τα δίκια μας, τότε ο αγώνας μας έχει λόγο ύπαρξης, τότες οι αδιαφορούντες δυνατοί ηνίοχοι σταματούν εκστασιασμένοι μπροστά σ’ ένα λαό που ξέρει, σ’ ένα λαό που έχει παιδεία, σ’ ένα λαό που διεκδικεί, πονά και ματώνει αλλά ξέρει να ορθώνει την ψυχή του μπροστά στα κελεύσματα των εποχών.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].