Περιβάλλον
Προειδοποιούν για τον πιο παγωμένο χειμώνα των τελευταίων δέκα χρόνων οι μετεωρολόγοι
Άνοδος ή πτώση της θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;
Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Κρήτη να βιώσαμε ανεπαίσθητο κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ίσως ωστόσο να έπρεπε να προετοιμαστούμε για ένα από τους πιο παγωμένους χειμώνες των τελευταίων δέκα ετών, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι ότι έρχεται στην Ευρώπη. Οι μετεωρολόγοι θα επανέλθουν καταληκτικά στο ζήτημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες με νέα δεδομένα.
Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αφύσικα παγωμένος με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ πριν τον Απρίλιο δε θα παρατηρηθούν οι συνήθεις ανοιξιάτικες ανεβασμένες θερμοκρασίες.
Παρά τις ακραίες θερμοκρασίες που είδαμε το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Ισπανία, το χειμώνα είναι πιθανό να πέσουν χιόνια του ενός μέτρου που δε θα διαρκέσουν περισσότερο από μία ημέρα. «Οι παγωνιές που χτύπησαν την Ευρώπη την περσινή περίοδο πήραν μαζί τους και εκατοντάδες ζωές. Στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Στη δε Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα», είπε.
Όλα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Προκύπτει όμως μία διαφωνία: άνοδος ή πτώση της θερμοκρασίας; Γίνονται προγνώσεις σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται σε έναν χρόνο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται. Το σχήμα έχει ως εξής: καίει ο ήλιος – λιώνουν οι πάγοι. Αυξάνεται η «σκοτεινή» επιφάνεια του ωκεανού, η οποία απορροφά ευκολότερα τη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν ακόμα πιο γρήγορα. Λέγεται ακόμη ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Εικάζεται ότι σε αυτό συμβάλλουν και τα ίδια τα υπό τήξη παγόβουνα. Κινούνται μέσω του θερμού ρεύματος και το ψύχουν. Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη, εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο: «Πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα προηγηθούν σύντομες περίοδοι ψύξης. Η Αρκτική θερμαίνεται και εμφανίζεται το φαινόμενο του “ανοικτού ψυγείου”: μεγάλες μάζες ψυχρού αρκτικού αέρα άρχισαν να κινούνται όλο και μακρύτερα. Οπότε, η τήξη των αρκτικών παγετώνων θα οδηγήσει στην ψύξη των ωκεανών».